De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, au existat îngrijorări cu privire la o criză alimentară globală. Acestea au fost legate în principal de penuria de produse și de blocada porturilor din Marea Neagră, care a împiedicat Ucraina să exporte produse agricole (în principal grâu). În iulie 2022, s-a ajuns la un acord care permitea navelor să transporte produse agricole din porturile ucrainene.
În 2021, Ucraina a fost țara din care au venit mari importuri UE de uleiuri și grăsimi vegetale sau animale (14,5 % din valoarea tuturor importurilor UE din această grupă de produse) și importuri de culturi și produse vegetale (6,0 % din importurile UE), arată datele Eurostat.
Rusia s-a numărat printre principalele destinații de export pentru produsele alimentare și de băuturi (F&B) ale UE (4,5% din totalul exporturilor UE din acest grup de produse) și pentru culturi și produse vegetale (4,4% din exporturile UE).
Privind mai în detaliu, aproximativ o treime din valoarea importurilor de cereale ale UE în 2021 provine din Ucraina (28,8 % și o valoare de 1,7 miliarde EUR) și Rusia (4,8 %) combinate.
Ucraina a reprezentat, de asemenea, o cotă relativ ridicată din importurile de semințe și fructe oleaginoase ale UE (9,9% și o valoare de 1,4 miliarde EUR). Cu titlu de comparație, în 2021, UE a produs cereale în valoare de 64,3 miliarde de euro, iar semințele oleaginoase și fructele oleaginoase în valoare de 15,1 miliarde de euro.
Importuri extra-UE de produse agricole, pescărești și F&B (pondere în % originare din Ucraina și Rusia, 2021)