India oferă mai mult de un miliard de dolari în numerar fiecărui producători de semiconductori care înființează fabrici în țară, în contextul în care statul asiatic încearcă să se bazeze pe industria sa de asamblare a smartphone-urilor și să-și consolideze lanțul de aprovizionare cu produse electronice, au spus doi oficiali pentru Reuters.
Impulsul „Make in India” al premierului Narendra Modi a contribuit la transformarea Indiei în al doilea cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, după China. Acum, țara consideră că este timpul ca și producătorii de semiconductoare să se instaleze aici.
„Guvernul va oferi stimulente în numerar de peste 1 miliard de dolari fiecărei companii care va înființa unități de fabricare a cipurilor. Le asigurăm că guvernul va fi un cumpărător și că vor exista și mandate pe piața privată (pentru ca firmele să cumpere cipuri fabricate local)”, a declarat un oficial al guvernului indian pentru Reuters, refuzând să fie numit, deoarece nu era autorizat să vorbească cu mass-media.
Modul de înmânare a stimulentelor în numerar nu a fost încă decis, iar guvernul a solicitat industriei feedback, a declarat o a doua sursă guvernamentală, care a refuzat să își dezvăluie identitatea.
Guvernele din întreaga lume subvenționează construcția de fabrici de semiconductori, deoarece lipsa cipurilor afectează industria auto și electronică mondială și evidențiază dependența lumii de Taiwan pentru aprovizionare.
India dorește, de asemenea, să își stabilească furnizori de încredere pentru industria sa de electronice și telecomunicații pentru a reduce dependența de China, în urma unor lupte de la graniță de anul trecut.
Cipurile produse local vor fi desemnate ca „surse de încredere” și pot fi utilizate în produse care variază de la camere CCTV la echipamente 5G, a spus una dintre surse.
Acestea nu au menționat însă dacă anumite companii de semiconductori și-au manifestat interesul pentru înființarea de unități în India.
India a mai încercat anterior să atragă atenția producătorilor de semiconductori, însă firmele au fost descurajate de infrastructura slabă, de alimentarea cu energie instabilă, de birocrație și de o planificare deficitară.
Noul efort al guvernului de a atrage producătorii de cipuri are șanse mai mari de succes, după precedentul industriei smartphone-urilor, spun specialiștii din industrie.
Mai mult, conglomeratele indiene, cum ar fi Grupul Tata, și-au exprimat interesul de a trece la industria electronică și la producția de înaltă tehnologie.