Oficial ucrainean: Ucraina și Rusia prelungesc cu 120 de zile acordul privind cerealele din Marea Neagră

Redacția nov. 17, 2022 0 comentarii
ucraina, rusia, grau, cereale, criza alimentara, razboi, blocaj, productie

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat joi că acordul privind transportul de cereale din Marea Neagră între Ucraina și Rusia va fi prelungit cu încă 120 de zile, scrie Deutsche Welle.

El a declarat că acordul va continua exportul de cereale negociat de Turcia cu ONU reprezintă „un alt pas important în lupta globală împotriva crizei alimentare”.

Un oficial turc de rang înalt a declarat: „Acordul va rămâne în vigoare în termenii actuali timp de patru luni”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat necesitatea de a elimina obstacolele rămase pentru exportul de alimente și îngrășăminte din Rusia.

„Ambele acorduri semnate la Istanbul în urmă cu trei luni sunt esențiale pentru a reduce prețurile alimentelor și îngrășămintelor și pentru a evita o criză alimentară globală”, a declarat Guterres.

Moscova și Kievul conveniseră să permită exporturile de alimente ucrainene prin Marea Neagră, în vederea atenuării unei crize alimentare globale. Acordul a permis navelor să călătorească fără a fi atacate pe rute specifice din Ucraina până la Bosfor.

La începutul acestei luni, Moscova nu era sigură că va reînnoi acordul, care urma să se încheie la 19 noiembrie. Acordul este crucial pentru asigurarea aprovizionării cu alimente a țărilor în curs de dezvoltare din Africa și Orientul Mijlociu. Ucraina este unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu, alături de Rusia. Exporturile de cereale au fost reînnoite după o pauză de peste patru luni cauzată de invazia Rusiei în Ucraina.

Marți, în marja summitului G20, Guterres și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut o „discuție foarte sinceră și deschisă” cu privire la acordul privind cerealele din Marea Neagră.

Sursa foto: STRINGER / AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *