Planul de reorganizare pentru Electrocentrale Constanța a fost confirmat de către instanță. Compania va fi restructurată pentru a putea continua încălzirea Municipiului Constanța

CET Palas

Planul de reorganizare propus de CITR pentru societatea Electrocentrale Constanța SA aflată în insolvență a fost confirmat de către judecătorul sindic în data de 27 septembrie, acesta fiind aprobat în prealabil de creditorii companiei în procent de peste 98%. Acesta vizează salvarea CET Palas și evitarea scenariului deschiderii unei proceduri de faliment asupra societății care ar duce la oprirea producției agentului termic și privarea Municipiului Constanța și rezidenților acestuia (instituții publice, spitale, școli, consumatori casnici, companii private) de apă caldă și căldură.

Pentru asigurarea continuității activității de producție de energie termică, CITR a propus integrarea termocentralei CET Palas  în Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET Constanța) și implementarea procedurii de transfer a activului industrial funcțional CET Palas în proprietatea statului român, pentru a putea fi realizat transferul acestuia ulterior în administrarea UAT Constanța prin Primăria Municipiului Constanța.

Următorul pas în procedură este implementarea mecanismului de transfer al activului industrial funcțional CET Palas în proprietatea publică a statului conform prevederilor OUG nr. 60/2019, în strânsă colaborare cu autoritățile române. În același timp, CITR va lucra la valorificarea activelor neutilizate în activitatea curentă de producție a energiei termice, precum și la recuperarea creanțelor înregistrate față de terți. Realizarea planului se va desfășura pe o perioadă de trei ani, iar implementarea mecanismului de transfer a CET Palas către stat este estimată la o perioadă de cel puțin opt luni.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acest angajament declarat de a implementa măsurile este un pas esențial pentru atingerea obiectivului procesului de restructurare a Electrocentrale Constanța, anume asigurarea viabilității economice pe termen lung și menținerea furnizării serviciilor de apă caldă și căldură pentru populația Municipiului Constanța.

„Strategia propusă de echipa CITR prin acest plan deschide calea pentru Primăria Constanța de a accesa fonduri europene necesare pentru a realiza investiții în sistemul de distribuție a energiei termice la nivel local, vechimea și ineficiența acestora fiind cauza principală a pierderilor agentului termic și a insolvabilității societății Electrocentrale Constanța”, a declarat Florin Constantin, Partener CITR, în calitate de Manager de caz CET Constanța.

Electrocentrale Constanța SA  a intrat în insolvență în data de 24.05.2019 din cauza pierderilor majore pe lanțul de furnizare a energiei termice. Principalii creditori ai CET Constanța sunt: Romgaz, Transgaz, RAJA  Constanța, Tinmar Energy, Electrica Furnizare, Electrocentrale București și ANAF.

Societatea Electrocentrale Constanța SA este unicul producător de energie termică sub formă de apă fierbinte (peste 95%) necesară încălzirii și preparării apei calde menajere, ce furnizează agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al consumatorilor din Municipiul Constanța. Societatea deține termocentrala CET Palas, pusă în funcțiune în anul 1970. Combustibilul utilizat pentru producerea energiei termice este gazul natural.

Societatea Electrocentrale Constanța SA a fost înființată în 2014, ca urmare a divizării Electrocentrale București SA, având ca obiect de activitate producerea de energie electrică în cogenerare, producerea și transportul energiei termice sub formă de apă fierbinte.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.