Planul lui Biden pentru familiile americane: Taxarea celor mai bogați pentru revigorarea clasei medii

joe biden

Joe Biden a prezentat miercuri un plan de cheltuieli masive în favoarea familiei și educației care redefinește rolul statului în economie și care mizează, după decenii de politici democratice și republicane care au favorizat sectorul privat, pe o abordare mai intervenționistă a administrației, scrie Le Figaro.

Planul lui Biden pentru susținerea familiilor, prezentat în fața Congresului, este finanțat în mare parte prin creșterea impozitelor pentru cei mai bogați americani. Acest proiect va fi însoțit de un plan pentru infrastructură, în valoare de 2.300 de miliarde de dolari, și care prevede investiții în poduri, drumuri și rețele de internet.

„Planul pentru familiile americane” reprezintă investiții de 1.800 de miliarde de dolari pe zece ani.

“Suntem în concurență cu China și alte țări pentru a câștiga secolul XXI. Trebuie să facem mai mult decât să reconstruim, trebuie să reconstruim mai bine”, a subliniat Joe Biden, în cadrul primei sale alocuțiuni în fața Congresului, facând un apel la cetățeni să “cumpere american”.

“A venit timpul ca firmele americane și cei 1% dintre americanii cei mai bogați să-și plătească cota corectă”, a declarat președintele.

Potrivit propunerii lui Joe Biden, rata minimă de impozit individual va urca la 39,6% în loc de 37% dar nu va viza decât 1% dintre cele mai bogate familiiî.

Rata de impozitare pentru veniturile din capital ar urma să urce de la 20% la 39,6% pentru cei care câștigă peste un milion de dolari pe an. Aceste măsuri ar urma să genereze venituri suplimentare de 700 de miliarde de dolari pe zece ani, potrivit Trezoreriei americane.

Biden a anunțat un serviciu universal de grădinițe și alocații familiare, afirmând că se va asigura mai bine creșterea economică prin taxarea celor mai bogați pentru a susține clasa medie și săracii. „Este timpul să favorizăm creșterea economică de jos în sus”, a spus Biden.

Biden a afirmat de asemenea că este important ca Statele Unite să demonstreze rivalilor săi avantajele sistemului democratic: „Trebuie să demonstrăm că democrația funcționează în continuare, că guvernul nostru funcționează în continuare și că putem răspunde nevoilor poporului nostru”, a spus el.

Think-tank-ul conservator Heritage Foundation consideră însă subvențiile financiare avute în vedere de administrație drept o ingerință: “Familiile americane vor face tot ce pot pentru a-și păstra veniturile și pentru a le cheltui cum știu ele mai bine pentru ele, în loc să lase guvernul să le ia banii și să-i redistribuie prin intermediul unor facilități fiscale decise de oameni politici”, a declarat un purtător de cuvânt, citat de boursorama.com.

sursa foto: Facebook The White House

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.