Premierul Nicolae Ciucă: Guvernul va modifica ordonanța pe energie, pentru a completa prevederile cu măsurile decise de Comisia Europeană

Nicolae Ciucă Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că Guvernul va modifica ordonanța de urgență pe energie în cazul în care va fi nevoie de completări în acord cu noile măsuri care vor fi decise de Comisia Europeană în această săptămână.

„Orice problemă care va apărea după intrarea în vigoare a ordonanței și după ce, pe data de 9, vom avea decizia de la nivelul Comisiei Europene, urmează ca în funcție de aceste elemente noi de decizie să procedăm la completarea ordonanței de urgență a guvernului”, a transmis premierul.

El a afirmat că dorește ca săptămâna viitoare să aibă loc o întâlnire a comitetului de iarnă, în care să discute în detaliu măsurile pe care România trebuie să le aibă în vedere.

„Practic, în acest moment, odată cu ordonanța de urgență aprobată săptămâna trecută, am reușit să echilibrăm pachetul de măsuri pentur a putea să gestionăm așa cum se cuvine asigurarea cu energie, menținerea costului final pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri și industria alimentară. De asemenea, cred că este important să subliniem din nou că cetățenii vulnerabili vor menține același cost la plata energiei și la plata gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară. Nu cred că cetățenii trebie să își facă probleme din acest punct de vedere”, a precizat Ciucă.

Guvernul a publicat și adoptat în aceeași zi, săptămâna trecută, o ordonanță de urgență prin care prelungește măsurile de sprijin pentru facturi pentru populație. Totuși, ordonanța aduce o serie de prevederi care încalcă flagrant regulile europene și care va duce la dublarea unor facturi, la dispariția unor furnizori și la costuri uriașe pentru anumite industrii.

Inclusiv Guvernul a recunoscut, într-un document oficial, că ordonanța pentru plafonarea facturilor la energie ar putea încălca legislația europeană. Nota de fundamentare arată negru pe alb că e posibil ca măsurile să intre în contradicție cu Directiva 944/2019 și Regulamentul 943/2019.

Și PNL și PSD au recunoscut, de asemenea, că ordonanța trebuie modificată, deoarece are scăpări grave și exclude bisericile, serviciile publice.

Comentarii

  1. Nu era mai bine să așteptați să vedeți ce decide CE și după sa veniți cu OUG?! Deja aveați in vigoare un OUg! Așa bulversați de doua ori piata și actorii din energie! amatorism de la nivelul cel mai înalt al statului!

    • Fiecare stat din U.E. are o situație energetică specifică și venituri pe cap de locuitor diferite !!! Cum va armoniza U.E. aceste discrepanțe ?! Unde se vor duce cei 15% din energia economisită !!! Ce state vor câștig și e state vor pierde ??! România se va supune,ca de obicei,oricărei hotărâri !!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.