Președintele Băncii Centrale Europene spune că războiul din Ucraina produce un „șoc în lanțul de aprovizionare”, care va conduce la o creștere a prețurilor

alimente, mancare, legume Sursă foto: Unsplash

Războiul din Ucraina produce un „șoc în lanțul de aprovizionare” a economiei zonei euro, care va conduce către o creștere a prețurilor și va reduce încrederea consumatorilor și a întreprinderilor, spune Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, transmite Financial Times.

Prezentându-și cea mai sumbră evaluare de până acum asupra modului în care invazia va afecta economia, Lagarde a spus că Europa „intră într-o fază dificilă”, subliniind modul în care creșterea prețului energiei, alimentelor și bunurilor va strânge puterea de cumpărare a consumatorilor.

„În mod clar, cu cât războiul durează mai mult, cu atât costurile economice vor fi mai mari și cu atât este mai mare probabilitatea de a ajunge în scenarii mai adverse”, a spus ea, precizând că prețurile mai mari ale energiei au redus deja veniturile zonei euro cu 1,2% în al patrulea trimestrul din 2021.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Comentariile ei au venit în timp ce guvernul german a făcut miercuri primul pas oficial către raționalizarea gazelor, în timp ce se pregătește pentru o potențială oprire a livrărilor din Rusia din cauza unei dispute privind plățile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Grupul de economiști care consiliază guvernul Germaniei a avertizat despre un risc „substanțial” de recesiune în cazul în care importurile rusești de energie ar fi întrerupte, ceea ce ar putea conduce la o inflație de până la 9%.

Un sondaj al UE publicat miercuri a arătat că populația și întreprinderile europene au devenit mult mai pesimiste de la invazia rusă de luna trecută, temându-se de creșterea șomajului și a prețurilor.

Între timp, inflația spaniolă a crescut la 9,8% în martie, cel mai ridicat nivel din 1985, în creștere de la 7,6% luna trecută și cu mult peste așteptări.

Potrivit estimărilor, inflația germană va crește peste 7% în martie, care ar fi cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1980. De asemenea, economiștii se așteaptă ca creșterea prețurilor în zona euro să stabilească un nou record de 6,6% în martie.