Președintele Băncii Centrale Europene spune că războiul din Ucraina produce un „șoc în lanțul de aprovizionare”, care va conduce la o creștere a prețurilor

alimente, mancare, legume Sursă foto: Unsplash

Războiul din Ucraina produce un „șoc în lanțul de aprovizionare” a economiei zonei euro, care va conduce către o creștere a prețurilor și va reduce încrederea consumatorilor și a întreprinderilor, spune Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, transmite Financial Times.

Prezentându-și cea mai sumbră evaluare de până acum asupra modului în care invazia va afecta economia, Lagarde a spus că Europa „intră într-o fază dificilă”, subliniind modul în care creșterea prețului energiei, alimentelor și bunurilor va strânge puterea de cumpărare a consumatorilor.

„În mod clar, cu cât războiul durează mai mult, cu atât costurile economice vor fi mai mari și cu atât este mai mare probabilitatea de a ajunge în scenarii mai adverse”, a spus ea, precizând că prețurile mai mari ale energiei au redus deja veniturile zonei euro cu 1,2% în al patrulea trimestrul din 2021.

Comentariile ei au venit în timp ce guvernul german a făcut miercuri primul pas oficial către raționalizarea gazelor, în timp ce se pregătește pentru o potențială oprire a livrărilor din Rusia din cauza unei dispute privind plățile.

Grupul de economiști care consiliază guvernul Germaniei a avertizat despre un risc „substanțial” de recesiune în cazul în care importurile rusești de energie ar fi întrerupte, ceea ce ar putea conduce la o inflație de până la 9%.

Un sondaj al UE publicat miercuri a arătat că populația și întreprinderile europene au devenit mult mai pesimiste de la invazia rusă de luna trecută, temându-se de creșterea șomajului și a prețurilor.

Între timp, inflația spaniolă a crescut la 9,8% în martie, cel mai ridicat nivel din 1985, în creștere de la 7,6% luna trecută și cu mult peste așteptări.

Potrivit estimărilor, inflația germană va crește peste 7% în martie, care ar fi cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1980. De asemenea, economiștii se așteaptă ca creșterea prețurilor în zona euro să stabilească un nou record de 6,6% în martie.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *