Președintele Băncii Centrale Europene spune că războiul din Ucraina produce un „șoc în lanțul de aprovizionare”, care va conduce la o creștere a prețurilor

alimente, mancare, legume Sursă foto: Unsplash

Războiul din Ucraina produce un „șoc în lanțul de aprovizionare” a economiei zonei euro, care va conduce către o creștere a prețurilor și va reduce încrederea consumatorilor și a întreprinderilor, spune Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, transmite Financial Times.

Prezentându-și cea mai sumbră evaluare de până acum asupra modului în care invazia va afecta economia, Lagarde a spus că Europa „intră într-o fază dificilă”, subliniind modul în care creșterea prețului energiei, alimentelor și bunurilor va strânge puterea de cumpărare a consumatorilor.

„În mod clar, cu cât războiul durează mai mult, cu atât costurile economice vor fi mai mari și cu atât este mai mare probabilitatea de a ajunge în scenarii mai adverse”, a spus ea, precizând că prețurile mai mari ale energiei au redus deja veniturile zonei euro cu 1,2% în al patrulea trimestrul din 2021.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Comentariile ei au venit în timp ce guvernul german a făcut miercuri primul pas oficial către raționalizarea gazelor, în timp ce se pregătește pentru o potențială oprire a livrărilor din Rusia din cauza unei dispute privind plățile.

Grupul de economiști care consiliază guvernul Germaniei a avertizat despre un risc „substanțial” de recesiune în cazul în care importurile rusești de energie ar fi întrerupte, ceea ce ar putea conduce la o inflație de până la 9%.

Un sondaj al UE publicat miercuri a arătat că populația și întreprinderile europene au devenit mult mai pesimiste de la invazia rusă de luna trecută, temându-se de creșterea șomajului și a prețurilor.

Între timp, inflația spaniolă a crescut la 9,8% în martie, cel mai ridicat nivel din 1985, în creștere de la 7,6% luna trecută și cu mult peste așteptări.

Potrivit estimărilor, inflația germană va crește peste 7% în martie, care ar fi cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1980. De asemenea, economiștii se așteaptă ca creșterea prețurilor în zona euro să stabilească un nou record de 6,6% în martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: