Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul Forumului Educației Financiare despre faptul că politicile bazate pe consum și creșterea datoriei publice din perioada antepandemică „ne-au îndepărtat de obiectivele de țară strategice precum aderarea la zona euro”. Însă chiar în prezent coaliția de guvernare, din care face parte și PNL, aplică măsuri care stimulează consumul, precum: majorarea de pensii și de salarii (din pachetul „Sprijin pentru România”). De altfel, datele Statisticii arată că în primul trimestru economia românească a crescut datorită consumului.
„Să ne amintim că, în anii de dinaintea pandemiei, România a avut un puternic parcurs prociclic, cu politici bazate pe consum și deficite bugetare. Pandemia și criza economică aferentă ne-au prins nepregătiți în planul finanțelor publice, cu cel mai mare deficit din Uniune în 2019, parcurs care a favorizat apoi și creșterea rapidă a datoriei publice. Asemenea politici ne-au îndepărtat de obiective de țară strategice, precum aderarea la zona euro, iar în prezent fac și mai dificile ajustările necesare unei lupte eficiente împotriva inflației”, a transmis Klaus Iohannis.
Această creștere a consumului are loc însă și în prezent. Datele au fost confirmate miercuri și de către Institutul Național de Statistică (INS), care a dat detalii despre componentele economiei care au dus la creșterea economică de 5,2% din primul trimestru al acestui an, care a uimit economiștii.
Potrivit datelor, creșterea economică a fost condusă de consum, în timp ce industria a scăzut. Produsul Intern Brut (date ajustate sezonier) estimat pentru trimestrul I 2022, a fost de 341,805 miliarde lei preţuri curente. Datele INS arată că Produsul Intern Brut a crescut cu 5,2% în primul trimestru din 2022, față de ultimul trimestru din 2021, în termeni reali. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 6,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. Nu au existat diferenţe în acest sens față de datele anunțate în luna mai de INS. Citește aici întreaga analiză.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Totodată, președintele a menționat și „adâncirea în continuare a deficitelor de cont curent, pierderile de competitivitate pe fondul crizei prețurilor la energie, intensificarea drastică a inflației în ultimele luni, pentru a menționa doar câteva evoluții, necesită politici responsabile și reforme care să ofere reziliență economiei și să modernizeze România. Pe termen mediu și lung, schimbarea modelului de dezvoltare presupune ca investițiile să devină prioritatea zero. În 2022, alocările bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiții indică o direcție fermă, care trebuie concretizată și menținută. Calitatea politicilor economice, a legilor și a actului de guvernare trebuie să se sprijine pe o educație economică sănătoasă, care să genereze decizii și măsuri responsabile, prin care să revenim sustenabil în zona stabilității monetare și a echilibrelor macroeconomice”.
Deși președintele spune că investițiile ar trebui să devină prioritatea principală, statul a cheltuit cel mai mult în primele patru luni chiar cu măsurile de consum: cheltuielile suplimentare cu pensiile și alocațiile. Astfel, din deficitul bugetar de peste 16 miliarde lei înregistrat de România în primele patru luni din acest an, 10 miliarde lei „pe minus” au venit doar din cheltuielile suplimentare cu pensiile și alocațiile, în timp ce Guvernul s-a „salvat” pe partea de venituri datorită inflației care a scumpit produsele și a crescut așadar cu 9 miliarde lei încasările statului din taxa pe valoare adăugată.
Bani suplimentari au venit și de la companiile din energie, deoarece unele au plătit taxe mai mari în urma prețurilor mai mari la energie. În schimb, statul și-a majorat cu 50% cheltuielile cu dobânzile la împrumuturi.
Cheltuielile cu investițiile, în special cele cu bani de la buget, au scăzut, iar cheltuielile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost zero, arată datele analizate de Economedia. Puteți citi aici analiza completă.