Președintele NuScale, dezvoltatorul american al mini-reactoarelor nucleare de la Doicești: Continuarea proiectului a fost amânată din motive politice

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Decizia de continuare a proiectului pentru construirea unor reactoare nucleare modulare mici (SMR) în România, la Doicești, a fost amânată „din motive politice” pentru perioada iunie-iulie, a declarat joi John Hopkins, CEO-ul și președintele NuScale, compania americană care dezvoltă și deține în proprietate tehnologia acestor mini-reactoare, în cadrul unei conferințe de prezentare a rezultatelor financiare.

„Am avut o actualizare în această dimineață cu clientul nostru RoPower. Acum două săptămâni am vizitat împreună cu președintele României instalația Doosan din România. Am finalizat colaborarea cu Flour Corporation pentru FEED faza 1. Acum intrăm în LNTP sau în notificarea limitată pentru a începe faza FEED 2, în care NuScale este subcontractant al Flour Corporation. Votul lor a avut loc în 17 aprilie cu acționarii RoPower. Cu toate acestea, dintr-un motiv oarecare, nu știm – tot ce ni s-a spus este că nu are nicio legătură cu NuScale Technology sau cu contractorii – din motive politice, într-un an de alegeri, au amânat data, acționarii au votat pentru iunie, iulie. Ni s-a spus în această dimineață că acest lucru continuă să avanseze. Nu este o problemă financiară. Tot ce știm este că votul a fost abținut sau amânat până în iunie, iulie. Asta este tot ceea ce ne-au spus”, a declarat John Hopkins, în conferință.

În data de 17 aprilie, adunarea generală a acționarilor Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului, în baza studiului de prefezabilitate. Atunci, acționarul majoritar, Ministerul Energiei, ce deține peste 82% din capital, s-a abținut de la vot.

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Ministerul Energiei a blocat, atunci, toate punctele de pe ordinea de zi legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, care erau chiar propuneri ale ministerului.

Ulterior, ministerul Energiei a transmis un comunicat de presă în care a afirmat că susține proiectul reactoarelor modulare de mici dimensiuni în România, dar că a susținut necesitatea completării din partea conducerii executive și neexecutive a unor aspecte care țin strict de structura etapelor care urmăresc dezvoltarea proiectului.

Proiectul instalării de mini-reactoare nucleare SMR dezvoltate de compania americană NuScale, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, județul Dâmbovița, ar urma să fie implementat de către joint-venture-ul RoPower Nuclear SA, controlat în proporții egale (de câte 50% din capital) de Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei de la Cernavodă, și compania energetică privată românească Nova Power&Gas.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nea Oprea asta probabil asteapta o bonificatie electorala dupa disparitia misterioasa a propiei averi…. Traiasca Conducerea Luminata a Patriei… ROMANIKA

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.