Prețurile la benzină din SUA au atins un nou record, pe măsură ce rafinăriile se străduiesc să satisfacă cererea

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

Prețurile la benzină din Statele Unite au crescut marți și au atins un alt record istoric, depășind prețul din martie, în timp ce rafinăriile globale se confruntă cu un blocaj care a determinat creșterea prețurilor, scrie Reuters.

Costul mediu al unui galon de benzină a atins 4,37 dolari marți dimineața, potrivit Asociației Americane de Automobile, depășind fostul record de 4,33 dolari.

Din 30 martie, contractele futures pe țițeiul Brent au pierdut 7%, dar cele pe benzină au crescut cu 9,4% și au atins un record vineri de 3,75 dolari pe galon.

Închiderile rafinăriilor din cauza atât întreținerii programate au crescut prețurile combustibililor, chiar dacă Statele Unite și alte națiuni au luat măsuri pentru a stimula oferta mondială de țiței. Stocurile globale de combustibil sunt în scădere, deoarece cererea a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie. Livrările s-au înăsprit și mai mult în urma invaziei Ucrainei și a sancțiunilor ulterioare impuse Rusiei din partea Statelor Unite și a aliaților.

Lumea a pierdut 1 milion de barili de capacitate de rafinare și 1,5 milioane de barili de aprovizionare cu petrol de la pandemie, a estimat Mike Jennings, directorul executiv al companiei energetice HF Sinclair Corp. „Aceasta este 2,5% din consumul mondial. Este un număr mare”, a spus Jennings.

În primăvară, rafinăriile acordă prioritate producției de benzină înaintea vremii mai calde, atunci când condusul este intens. Dar în ultimele săptămâni, acestea au crescut producția de distilate pentru a satisface cererea de combustibil pentru avioane și motorină în Europa, America Latină și Statele Unite, deoarece sancțiunile occidentale asupra Moscovei au redus exporturile Rusiei.

Combustibilul diesel a atins un record de 5,45 dolari pe galon la pompă în această săptămână. Cu toate acestea, prețurile carburanților în Statele Unite rămân substanțial mai mici decât în ​​cazul altor consumatori majori, cum ar fi Marea Britanie, Japonia și Franța, unde taxele mai mari cresc costul combustibilului.

Prețul țițeiului din SUA a scăzut cu aproape 20 de dolari de la maximele atinse în martie, aprovizionarea fiind stimulată de eliberarea a milioane de barili de țiței din rezervele strategice ale SUA și cererea afectată de blocarea coronavirusului în China.

sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *