Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis, luni seară, că a testat cu succes sistemul informatic și a completat sistemul ce va permite identificarea beneficiarilor reali ai plăților din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce permite Comisiei Europene să meargă mai departe cu cererea de plată transmisă de România.
Reamintim că G4Media a scris anterior România a ratat prima plată de 2,6 miliarde euro pe PNRR pe care o dorea făcută la final de iulie.
Atunci, MIPE a transmis că țara noastră nu a ratat plata, ci că a fost prelungit termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar, pentru ca România să completeze sistemul informatic al PNRR cu informații necesare identificării beneficiarilor finali ai plăților. Aceasta a fost o solicitare a Comisiei. România își luase angajamentul ca platforma informatică să fie ajustată cu funcția suplimentară solicitată până la data de 31 iulie 2022.
Acum, MIPE transmite că astăzi, 1 august 2022, a avut loc ședința online cu reprezentanții Comisiei Europene pentru testarea funcționalităților platformei informatice de gestionare a PNRR prin completarea sistemului informatic cu informații necesare identificării beneficiarilor reali ai plăților.
Testarea tehnică a avut loc între orele 16:00 și 18:30, timp în care MIPE a demonstrat funcționalitatea și operaționalitatea platformei, oferind răspunsuri la întrebările adresate de CE, potrivit instituției.
„În urma concluziilor întâlnirii online, prima cerere de plată din PNRR își urmează procedura de validare conform Regulamentului 241/2021, MIPE rămânând la dispoziția Comisiei pentru clarificări suplimentare”, arată MIPE.
Reamintim că prima cerere de plată pentru proiectele prinse în PNRR a fost transmisă de Guvernul României la data de 31 mai, urmând ca evaluarea Comisiei să fie comunicată în decurs de două luni.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș a declarat la finalul lunii iunie: „Sperăm noi ca până la sfârşit de iulie România sa încaseze cele 3 miliarde de euro pe care îi avem în această cerere, de aici se deduce prefinanţarea. Sunt amănunte tehnice, dar sunt banii care ne ajută la stabilizarea financiară a României”.
Prima cerere de plată cuprinde rezultatul jaloanelor și țintelor care au avut termen limită la data de 31 decembrie 2021. Cererea de plată a fost transmisă cu 5 luni mai târziu. Un raport de audit obținut de G4Media arăta la acel moment că opt jaloane PNRR dintre cele aferente anului 2021 încă mai necesitau detalii pentru finalizare.