Producția din România s-a deteriorat și în luna noiembrie. Cererea scăzută, problema supremă cu care se confruntă producătorii locali / Fabricile, forțate să reducă numărul de angajați

uzina, fabrica, masini electrice, productie, auto, automobile electrice Sursa foto: Facebook/ Szijjártó Péter

Datele din noiembrie arată o situație marginal mai proastă în sectorul de producție din România. Indicele care măsoară producția, PMI BCR Romania Manufacturing, a ajuns la 48,0 față de 48,1 în luna anterioară. Cererea scăzută rămâne problema supremă cu care se confruntă producătorii locali în prezent, arată o analiză Erste Bank, banca-mamă a BCR, care a creat acest indice.

Comenzile noi, producția și stocurile de achiziții au avut toate o contribuție direcțională negativă asupra indicelui principal în această lună, ocuparea forței de muncă a fost neutră, în timp ce termenele de livrare ale furnizorilor au atenuat o parte din impactul negativ.

Indicele PMI principal continuă să se situeze sub pragul de 50, indicând o contracție față de luna precedentă, noiembrie fiind a cincea lună consecutivă sub acest prag. Indicele flash HCOB PMI pentru industria prelucrătoare din Germania a arătat o oarecare îmbunătățire în noiembrie, dar a rămas mult sub 50. Cererea externă rămâne esențială pentru orice redresare semnificativă a sectorului manufacturier intern.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Indicele producției a scăzut în noiembrie față de luna precedentă. Scăderea cererii a fost raportată ca fiind principalul factor negativ. Cifrele privind comenzile noi și comenzile noi la export au fost mai scăzute în această lună. Având în vedere că indicele noilor comenzi de export a fost constant sub 50 de la începutul colectării datelor și că indicele a înregistrat o tendință constantă de scădere în ultimele trei luni, problema devine destul de evidentă. Chiar dacă cererea internă a arătat o oarecare dinamică pozitivă la începutul anului, cererea externă nu a ajutat deloc. Cu toate acestea, managerii rămân optimiști, mizând pe lansarea de noi produse, pe investiții în marketing și capital și pe creșterea prezenței online. Este demn de remarcat faptul că indicele a scăzut ușor în noiembrie față de octombrie, dar a rămas cu mult peste nivelul neutru.

Indicele ocupării forței de muncă s-a îmbunătățit ușor în noiembrie, dar cifra a rămas în contracție. Acest lucru a arătat că un număr marginal mai mic de respondenți au raportat un număr mai mic de angajați în această lună, dar în general a existat totuși o contracție. Scăderea cererii continuă, de asemenea, să forțeze fabricile să reducă numărul de angajați. Întârzierile de lucru și stocurile de produse finite spun mai mult sau mai puțin aceeași poveste a cererii reduse.

Se preconizează că 2024 va fi al doilea an consecutiv de contracție pentru sectorul de producție din România. Datele PMI pentru primele unsprezece luni ale anului confirmă acest scenariu, cu un indice mediu de 48,8. Anul viitor ar putea fi așteptată o cifră de creștere pozitivă, dar va depinde foarte mult de modul în care va evolua cererea externă. România se confruntă, de asemenea, cu probleme structurale în sectorul manufacturier, deoarece este poziționată destul de jos în lanțul valoric de producție. Cererea mai scăzută este, cel mai probabil, o combinație între o creștere economică mai lentă în străinătate și o lipsă de produse cu valoare adăugată ridicată fabricate de fabricile românești.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: