Proporţia cumpărătorilor străini de pe piața imobiliară din Ungaria s-a dublat

Budapesta, Ungaria sursa foto: Pixabay

Din cauza prețurilor imobiliare ridicate și a dobânzilor, cumpărătorii unguri pot achiziţiona din ce în ce mai greu locuinţe cu credite, scrie Népszava, citată de Agenția de presă Rador.

Tot mai mulţi cetăţeni străini cumpără proprietăţi rezidenţiale în Ungaria. În ultimul trimestru al anului trecut 6,4% din tranzacțiile de pe piața imobiliară au fost derulate de cetăţenii străini. La începutul anului 2021, proporţia lor era doar jumătate.

Douăzeci şi şapte la sută dintre cumpărătorii străini au venit din Germania, 14% erau cetăţeni slovaci, 10% români, 9% chinezi, 6% austrieci şi 5% olandezi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Proporţia cumpărătorilor străini a crescut în cea mai mare măsură în regiunile Transdanubia de Sud și Transdanubia de Vest: în aceste zone, procentul acestora era de 12,4%, respectiv 12% la sută, în trimestrul patru al anului trecut. În același timp, majoritatea cumpărătorilor străini sunt atrași de sectoarele interioare ale Pestei: aici proporția lor era deja de 17,7 la sută. Astfel, în Capitală proporţia cumpărătorilor străini a crescut de la 5,6%, înregistrat în perioada similară a anului precedent, la 7,9%, se arată în raportul privind piața locuințelor, prezentat luni de Banca Națională a Ungariei. În evoluţia situaţiei a avut un rol major şi deprecierea forintului, ceea ce a asigurat în 2022 o oportunitate favorabilă de cumpărături clienţilor străini sau cumpărătorilor care au făcut economii în valută străină.

De fapt, nu a crescut numărul cetăţenilor străini, ci doar proporţia lor: străinii au cumpărat proprietăți în Ungaria în același număr ca în anii precedenți, în timp ce cumpărătorii autohtoni au putut cumpăra mai puține apartamente și case.

Anul trecut, cu 19% mai puțin, aproximativ 142.000 de proprietăți rezidențiale și-au schimbat proprietarii; în ultimul trimestru s-au vândut cu 36% mai puține apartamente și case. Situația nu a fost mai bună nici la începutul acestui an: numărul tranzacțiilor a scăzut cu 43% în primul trimestru. La Budapesta, declinul a fost și mai spectaculos: în ultimul trimestru al anului trecut, vânzările au fost cu 47% mai puține, iar în primul trimestru al acestui an, cu 52% mai puține. Şeful secţiei pentru analiza pieţei imobiliare a Băncii Naţionale a Ungariei, Sándor Winkler, a declarat că declinul are mai multe motive: aşteptarea din cauza situaţiei economice incerte, nivelul ridicat al prețurilor din anii anteriori și scăderea creditării. Din cauza dobânzilor mari, cumpărarea unei locuințe cu un împrumut a devenit mult mai dificilă. Pe piața imobiliară a Capitalei, acest lucru este deja valabil şi pentru familiile care pot folosi subvențiile pentru construirea de locuințe. Iar pentru cei care nu au dreptul la aceste subvenţii, achiziționarea unei locuințe cu împrumut este posibilă doar printr-o tensiune financiară majoră, atât pe piața de locuințe noi, cât și pe piața locuinţelor vechi din Budapesta, a mai spus Sándor Winkler, care a adăugat: Comparând veniturile cu prețurile locuințelor, Budapesta se numără printre capitalele europene mai puțin accesibile. În acest sens, capitala Ungariei este a șaptea cea mai scumpă.

Scăderea numărului de vânzări a afectat și prețurile: acestea au început să scadă la sfârșitul anului trecut. În timp ce Banca Naţională a măsurat o creștere anuală a prețurilor cu 10,6% în medie națională, în ultimul trimestru a existat deja o scădere de 3,6%. La Budapesta, scumpirea anuală de 16,1% s-a transformat într-o scădere a prețurilor cu 1,1% până la sfârșitul anului. În orașele din mediul rural, prețurile au crescut cu 14,4% pe parcursul anului și au scăzut cu 2,9% în ultimul trimestru. În comune prețurile nu s-au modificat practic anual, dar în ultimul trimestru al anului trecut au înregistrat o scădere  de 6,6%.

Pe baza datelor preliminare ale agenților imobiliari, redresarea nu s-a dovedit a fi durabilă: în primul trimestru al acestui an, prețurile au continuat să crească într-un ritm mult mai moderat, respectiv cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut și cu 3,8% trimestrial. La Budapesta, însă, creșterea de 7,4% a prețului față de începutul anului trecut reprezintă în continuare o scădere de preț cu 1% față de ultimul trimestru al anului trecut. Ca urmare a nivelului ușor în scădere a prețurilor pe piața imobiliară, conform estimărilor Băncii Naţionale, supraevaluarea apartamentelor a scăzut la 9% la nivel național și la 3% la Budapesta.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: