Raport: Electrificarea transportului rutier ar putea diminua cererea pentru capacitatea rafinăriilor cu jumătate, până în 2050

masini electrice statie incarcare Sursa Foto: Pexels

Campania globală pentru electrificarea transportului rutier, în vederea reducerii emisiilor de carbon, ar putea diminua cererea pentru capacitatea rafinăriilor mondiale cu jumătate, până în 2050, se arată într-un raport publicat marţi de firma de consultanţă Rystad Energy, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

“Până în 2050, aproape 90% dintre vehicule vor fi electrificate. Acest scenariu va duce probabil la un declin de 50% al capacităţii de rafinare pe plan global”, a apreciat Mukesh Sahdev, vicepreşedinte al Rystad Energy.

Vehiculele electrice ar putea reduce consumul global de benzină şi motorină, dar cererea pentru alte produse petroliere rafinate, în aviaţie, transportul maritim şi în sectorul petrochimic, ar putea rămâne ridicată din cauza urbanizării, care va constitui un risc la adresa sectorul de rafinare, a adăugat Mukesh.

“Cum vom face faţă acestor necesităţi cu o reducere de 50% a capacităţii de rafinare? Cred că este un indiciu semnificativ că ar putea exista o penurie în sectoarele unde creşte cererea şi o raţionalizare a activelor din domeniul rafinării în întregul lanţ de aprovizionare”, a avertizat analistul Rystad.

De exemplu, la instalaţiile de cocsificare, pentru modernizarea unităţilor unde este produsă benzina şi motorina, vor trebui modificate unităţile pentru a produce mai mult cocs pentru grafitul din baterii, o altă tendinţă fiind procesarea ţiţeiului pentru transformarea în produse petrochimice, a explicat Mukesh.

Totuşi, cererea globală de petrol ar putea creşte pe termen scurt. Firma de consultanţă se aşteaptă ca în urma acestui fenomen pe plan global procesarea de ţiţei să crească la 80,1 milioane de barili pe zi în semestrul doi din 2021.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: