DOCUMENT Răsturnare de situație pe Autostrada București Nord, lotul 3: Turcii de la Ictas blochează semnarea contractului cu chinezii. Ce „artificiu” a folosit CNAIR pentru a-i scoate pe chinezi din contract / UMB, printre ofertanți

Autostrada de Centura Bucuresti Nord Sursa foto: Facebook / Cristian Pistol

Contractul pentru proiectarea și execuția lotului 3 al Autostrăzii București Nord nu va fi semnat luna aceasta cu o companie din China după ce constructorul turc Ictas a depus o contestație la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Este un „artificiu” pe care l-a reușit Compania de Drumuri pentru că prin procedura desemnării repetate a constructorului din China a permis legal să se depună o contestație și nu s-a semnat direct contractul. În primăvara anului 2021, Guvernul Florin Cîțu a decis prin Ordonanță de Urgență să interzică firmelor din China și Rusia să participe la contractele de achiziții publice, conform reglementărilor Comisiei Europene, însă problema CNAIR era data depunerii ofertelor, anterioară intrării în vigoare a actului normativ.

Pe 5 decembrie 2022, în ultima zi, turcii de la ICTAS au depus contestație la CNSC solicitând anularea raportului CNAIR prin care chinezii au fost desemnați câștigători pe Lotul 3:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cei 12 constructori care au depus oferte: Intrakat (Grecia), FCC (Spania), Nurol (Turcia), Ictas (Turcia), Aktor (Grecia), Synohidro (China), CCECC (China), MAPA (Turcia), UMB (România), Pizzarotti (Italia), Erbașu (România) Max Boegl România. 

UMB lucrează pe Lotul 2 Corbeanca – Afumați și a început lucrările pregătitoare pe lotul 4 Pantelimon – A2.

Cronologia contractului și „artificiul” CNAIR: 

Compania de Drumuri a lansat contractul pentru proiectarea și execuția lotului 3 Afumați – Pantelimon (8,5 kilometri între DN 2 și DN 3) în iunie 2019 și a primit 12 oferte, dintre care două de la constructori din China Synohidro și CHINA CIVIL ENGINEERING CONSTRUCTION CORPORATION (CCECC). După mai multe rânduri de contestații la CNSC și Curtea de Apel București între Turcii de la Ictas și chinezii de la CCECC, pe 4 noiembrie 2022, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu anunța că semnarea contractului cu chinezii nu mai poate fi amânată și este o chestiune de câteva zile.

„E o întreagă istorie cu acel lot. Două loturi din cele patru nu au constructor. pe lotul 3, în urmă cu ceva vreme a fost desemnat un anumit câștigător. Au fost două decizii ale instanței și două ale CNSC prin care se desființa decizia CNAIR. Sunt patru decizii, nu văd alte soluții decât aceea de a se semna. Motivarea este că nu se aplică prevederea legii care exclude companiile din China de la licitații pentru că procedurile au început anterior legii. Pe mine mă interesează ca, dincolo de constructor, la CNAIR și CFR să se facă lucrările. Cred că s-au cerut documentele pentru semnare, este o durată de câteva zile”, spunea Sorin Grindeanu.

Însă CNAIR nu a trecut direct la semnarea contractului, ci a găsit soluția procedurală să desemneze, din nou, constructorul din China, ministrul Grindeanu anunțând public soluția CNAIR pe 25 noiembrie 2022. Din acest moment, în funcție de decizia CNSC sunt posibile următoarele scenarii:

  • Chinezii renunță la contract, iar CNAIR face o nouă evaluare a ofertelor și desemnează ICTAS (locul 2)
  • Constructorul din China ajunge să semneze contractul și începe proiectarea.
  • CNAIR face o nouă evaluare sau anulează procedura, valoarea din contract fiind de doar 466 milioane lei, mult sub costurile din prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Rușine Austria. Va trebui boicotata pe toate căile legale. Nu sunt perfecți nici ei și au în sânge revenirea din istorie a imperiului austro- ungar. Sunt o rușine a Europei și încearcă divizarea acesteia. Au făcut jocul Rusiei. Este tara cu cele mai puține resurse minerale și de aceea vor sa-și impună în Europa punctul de vedere politic.

  2. Articolul asta vrea să spună că CNAIR a “reușit în mod voit” performanța de a mai lungi o licitație, și așa foarte luuuungă iar, cu puțin noroc, lucrurile o vor lua de la capăt peste cine știe cât timp. Și toate astea sunt o chestie pozitivă, că noi, românii, asta ne și doream, să batem recordul mondial pentru cea mai taraganata licitație din lume, nu sa mergem și noi ca tot restul Europei, pe autostrăzi.
    Bravo bă CNAIR, sunteți cei mai tari! Bine că ați reușit să găsiți o chichiță sa nu înceapă construcția autostrăzii anul viitor la un preț mai mic că poate incepe peste 10 ani la un preț mai mare.
    Păi incep sa le dau dreptate Austriecilor și Olandezilor pentru că nu ne vor la aceeași masă cu ei: suntem pur și simplu prea tâmpiți, și ne lăudăm cu asta.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.