Record cu trenul „Dacia” pe linia Sighișoara – Simeria: Distanța de 170 de kilometri a fost parcursă într-o oră și jumătate, iar viteza maximă a fost de 150 km/h. Lucrările au durat 11 ani

tren cfr calatori

Trenul internațional „Dacia” a parcurs distanța Sighișoara – Simeria (170 km) în puțin peste o oră și jumătate, iar viteza maximă a fost de 150 km/h și va crește la 160 km/h după recepțiile finale, anunță Asociația Pro Infrastructură (API). Modernizarea loturilor dintre Sighișoara și Simeria pe Magistrala 200 Brașov – Arad – Curtici a durat peste un deceniu și s-a făcut cu fonduri europene nerambursabile. Trenul Dacia a „bătut” recordul din 1995 când ruta Sighișoara – Simeria se făcea în peste 2 ore, notează API.

„Record de viteză pe Sighișoara – Simeria: 169 km în 96 minute… După 11 ani de lucrări. ”Dacia”, un tren internațional, a parcurs distanța Simeria-Sighișoara (169 km cu 4 opriri) într-o oră și 36 minute, mult sub recordul precedent al aceluiași tren din 1995: 2 ore și 10 minute. Performanța este deja comparabilă cu bine-cunoscuta rută București – Constanța (225 km în 2h fără oprire) și va putea fi îmbunătățită când viteza maximă va crește de la 150 la 160 km/h pe un total de ~140 din cei 169 kilometri. Din păcate, durata de 11 ani a lucrărilor umbrește acest succes. După licitațiile lansate în 2011 și semnarea primelor contracte în 2012, linia reconstruită a început să fie deschisă circulației pe un fir în 2018-2019 iar porțiunea cea mai întârziată a fost gata abia în 2021. Așadar, execuția cea mai lungă a fost de 8-9 ani, deși termenele contractuale erau de 3 ani. Timp lung cu trafic derulat pe un singur fir și călători așteptând la ”cruci” prin gări desfundate. Câți călători or mai fi rămas față de 2010? Șantierul permanent a redus și numărul de garnituri, așa că s-a ajuns ca internaționalul Dacia să fie singurul tren direct între Blaj și capitala sa de județ, Alba Iulia”, arată Asociația Pro Infrastructură.

Pe Magistrala Brașov – Sighișoara, Aktor ar urma să înceapă în această vară lucrările pentru cele mai lungi tuneluri din România. Modernizarea Magistralei CFR Brașov – Sighișoara a intrat în vară cu un progres de sub 20% pe cele trei loturi cu o lungime totală de 112 kilometri, deși lucrările ar trebui să se încheie în aprilie respectiv noiembrie 2024, conform termenelor din contracte.

Modernizarea liniei Brașov – Sighișoara este cea mai mare investiție în execuție a CFR Infrastructură, contractele semnate fiind de aproape 6 miliarde lei. Astfel loturile Brașov – Apața și Cața – Sighișoara (84 km lungime) au ajuns la doar 20% execuție, conform progresului pe care l-a raportat CFR Infrastructură, iar pentru lotul de mijloc Apața – Cața (28 km) care include tunelurile de la Ormeniș (7 km) și Homorod (5 km) progresul este de doar 15,5%. Pentru lotul Apața – Cața, lider de proiect este Aktor în asociere cu Alstom și Arcada, iar la capete Asocierea RailWorks Alstom – Aktor – Arcada. După mai multe amânări, unele justificate de transportul întârziat al utilajelor pe Dunăre, în această vară ar trebui să înceapă efectiv forarea tunelurilor. Durata de lucru pentru tunelul de 7 km este de 18-19 luni, iar pentru tunelul de 5 km 14-15 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *