REL: Reforma pieței gazelor din R. Moldova se face rapid, mai mult de nevoie

gaz Republica Moldova Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Reforma pieței gazelor din R. Moldova, dominată de o companie monopolistă, Moldova Gaz, subsidiară a concernului rus Gazprom, are loc într-un ritm accelerat mai mult de nevoie. Astfel descriu experții din domeniu deciziile din ultimele zile, care ar fi fost inimaginabile acum câțiva ani și chiar acum câteva luni, scrie Europa Liberă Moldova, citată de Rador.

Cu toate că controlează o parte din rețele, Moldova Gaz nu are cum să se opună tranzacționării la bursă a gazelor, spune șeful de departamentului gaze naturale și energie termică de la Agenția pentru Reglementare în Energetică, Alexandru Ursu. Legislația națională permite oricărui furnizor să intre pe piață și să vândă gaze, iar acum Bursa Română de Mărfuri pune la dispoziție o platformă electronică prin intermediul unei subsidiare locale.

Piața moldoveană are însă și niște limite .„Platforma va putea fi utilizată în orice moment de timp, deci asta nu este o platformă anume pentru situații de urgență. Problema este lipsa, sau să-i spunem diversitatea de furnizori, adică anume entitatea care aduce gazul pe piață, găsește sursa de unde poate procura gazul și îl aduce pe piața R. Moldova”, afirmă Alexandru Ursu.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Gazoductul, finalizat pe partea românească

Experta de la București Ana Otilia Nuțu consideră că anunțul autorității de reglementare în energetică de la Chișinău este doar primul pas pentru tranzacționarea la bursă, urmând să fie puse în aplicare și alte etape. Ea aduce în discuție un alt element în acest context – a fost finalizată interconectarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău pe partea românească, iar asta înseamnă că la modul practic se poate procura gaz și din România. În plus, adaugă ea, în aprilie R. Moldova procură gaze de la ruși la prețuri comparabile cu cele din Europa.

„Va depinde foarte mult de ce se întâmplă anul acesta cu gazele, pentru că anul acesta suntem într-o situație cu totul neobișnuită, în care cam toată lumea vrea să se decupleze de Gazprom și toată lumea încearcă să reducă consumul de gaze, să-și țină gazul pentru ei, deci s-ar putea ca problema principală să fie cantitatea mică de gaze disponibilă în piață și asta înseamnă și prețuri ceva mai mari sau prețuri foarte fluctuante”, afirmă Nuțu.

„Avem de-a face cu o reformă brutală, care însă ne va întări pe toți”

Secretarul de stat responsabil cu domeniul energiei Constantin Borosan salută activarea platformei online în domeniul gazului și spune că acum este important să existe diversitate de oferte din care să rezulte un preț obiectiv. Borosan recunoaște că autoritățile moldovene se pregătesc într-un fel de eventuale surprize din partea Gazprom până la 1 mai.

Constantin Borosan: „Există un termen agreat de către părți: până la 1 mai să fie realizat auditul datoriilor, lucru care nu a putut fi făcut din motive obiective. Aceasta oferă furnizorului Gazprom să rezilieze în mod unilateral contractul, nu știm cum va proceda. Dar oricum noi suntem pregătiți să acționăm conform mecanismelor de piață, să achiziționăm gaze naturale așa cum am făcut în luna octombrie. Avem deja suficientă experiență pentru aceasta. Nu vom rămâne fără gaze naturale”.

În altă ordine de idei, experta de la București Ana Otilia Nuțu remarcă votul din parlament pe decizia de a obliga operatorii să depoziteze gaze pentru două luni de iarnă într-o țară vecină. Hotărârea se înscrie în tendința europeană. Ea speră că politica europeană pe partea de energie să cuprindă și R. Moldova și Ucraina și să fie mult mai dinamică decât până acum. A fost deja anunțată decizia achiziționării centralizate de gaze la nivelul Uniunii Europene, în cadrul unei platforme la care va avea acces și R. Moldova.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: