Retrospectiva săptămânii Economedia: Un institut de AI, investiții noi în producție, o analiză despre viitoarele ansambluri rezidențiale din țară, planurile de extindere ale companiilor românești Mizar și IT Genetics

foto de retrospectiva

Guvernul a adoptat majorări salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari și s-au anunțat investiții noi, în producție și Inteligență Artificială. Economedia vă prezintă o retrospectivă a celor mai importante noutăți ale săptămânii, dar și ale poveștilor de business pe care le-am prezentat în această săptămână și a celor mai interesante analize Economedia.

  • Guvernul a adoptat majorări salariale de 10% pentru anumite categorii de bugetari, dar și decontarea ochelarilor pentru angajații la stat

Guvernul a adoptat joi un proiect de ordonanță prin care majorează salarii ale bugetarilor cu 10% în acest an, în două tranșe de câte 5% fiecare. Impactul bugetar al acestor măsuri, în anul 2024, este estimat la 1,2 miliarde lei.

Chiar în timp ce guvernul discuta ordonanța de urgență, un protest are loc în Piața Victoriei, unde sindicatele mai multor instituții bugetare protestează și cer o creștere de 20% a salariilor. Alții au cerut măcar ca majorarea să se aplice la salariul aflat în plată în acest an, nu în decembrie 2023. Știrea AICI

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Vrei să stai la casă, dar asta înseamnă să devii dependent de mașină. Optezi pentru un apartament nou, dar atunci ai toate șansele să nu găsești aproape nici măcar un parc decent. Te muți într-o locuință recent construită, dar trebuie să traversezi orașul ca să mergi la înot sau ca să îți duci copilul la grădiniță sau la școală. Stai la casă și ai curte, într-o localitate aproape de oraș, însă nu ai în zonă niciun loc de socializare sau trebuie să conduci chiar și pentru a-ți cumpăra o pâine. Sau le vrei pe toate, dar nu ai bani suficienți. Cam acestea ar fi o parte dintre opțiunile/ dilemele cumpărătorului care se aventurează în piața imobiliară.

Chiar dacă s-a construit mult în anii recenți, dezvoltările din marile orașe și de lângă ele au mers pe principiul pe care arhitecții îl numesc „urbanism de parcelă” – fiecare dezvoltator și-a gândit proiectul în felul cel mai avantajos pentru el, iar profitabilele locuințe au luat-o înaintea serviciilor.

Apar, însă, încet-încet, cumpărătorii care le vor „pe toate” (și o locuință decentă, dar și facilități de care ai nevoie în traiul zilnic) și chiar și unele proiecte care includ mai multe servicii sau promit că, în viitor, le vor include.

Cu toate acestea, exemplele unor „orașe lângă oraș” care oferă tot ceea ce are nevoie un locuitor, pe modelul unui „oraș de 15 minute” și în care s-a format o adevărată comunitate locală se pot număra pe degete. Cele mai multe dintre aceste proiecte momentan doar au vândut apartamentele/casele, iar facilitățile oferite sunt încă limitate și rezervate la locuri de plimbare, câteva magazinașe și câte o farmacie, pentru strictul necesar. Alte servicii mai complexe, cum ar fi grădiniță sau teren de baschet mai au încă de așteptat în cele mai multe dintre aceste locuri.

Astfel, trendul dezvoltării imobiliare „mixed-use”, care combină locuințele cu diverse facilități și servicii, este încă la început în România, iar segmentul de proiecte rezidențiale integrate de mari dimensiuni, care să ofere locuitorilor toate facilitățile necesare, prezintă un potențial de creștere semnificativ, spun specialiștii imobiliari consultați de Economedia.

Ce servicii au început constructorii să includă la pachet în ansamblurile de locuințe, unde se amenajează acestea, cum se construiesc prețurile, care sunt avantajele și dezavantajele din noile ansambluri, cum arată traiul aici? Economedia vă creionează peisajul unui segment cu perspectivă din piața imobiliară, iar pentru asta am discutat cu specialiști din piață, consultanți, dezvoltatori și locuitori din noile zone.

O amplă analiză, AICI

  • Gigantul Amazon deschide un studio de jocuri în București

Amazon Games a anunțat că a deschis un nou studio de dezvoltare de jocuri în București, potrivit unui comunicat de presă al companiei. Gameloft, producător şi dezvoltator de jocuri video, a decis recent să închidă studioul din Cluj-Napoca, deschis în urmă cu 15 ani, și să concedieze toți cei 136 de angajați din acest sediu, după cum a scris Economedia aici.

Studioul extinde angajamentul Amazon de a dezvolta și publica jocuri, acesta alăturându-se echipelor de dezvoltare existente în Orange County, Montreal, San Diego și Seattle. Noul studio se va concentra pe susținerea portofoliului diversificat de jocuri al Amazon Games.

„Extinderea echipelor noastre interne de dezvoltare în Europa a fost un pas firesc pentru noi în abordarea portofoliului nostru amplu. Bucureștiul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai importante orașe europene emergente pentru dezvoltarea de jocuri”, a declarat Christoph Hartmann, vicepreședinte al Amazon Games.

 

Textul AICI

Brandul românesc de fashion Mizar vrea să iasă la export de anul acesta cu magazinul online în țări precum Italia, Marea Britanie, Germania sau Austria, iar ulterior, în următorii 3-5 ani, să deschidă magazine proprii în străinătate în destinațiile de fashion, așa cum sunt Milano sau Viena, a declarat Dan Lupu, general manager Mizar, într-un interviu pentru Economedia. Pentru 2026 acesta mai spune că are în vedere o dublare a capacității de producție și extinderea fabricii actuale, dorind ca în următorii 4-5 ani să ajungă la 40 de magazine în țară.

„Suntem adepții unui sistem omnichannel. Ne dorim atât creșterea de zona de online cât și pe cea de offline, astfel încât dacă în prezent avem 19 magazine cu cel deschis luna trecută în Pitești, ne dorim să acoperim toate orașele importante din țară cu magazine proprii pentru a putea ajunge, din estimările noastre, un număr de 40 de magazine în următorii 4-5 ani.Sediul firmei este în Bacău, aici avem fabrica unde realizăm atât producția cât și dezvoltarea colecțiilor.În fabrică lucrează aproximativ 150 de persoane. Din punct de vedere al spațiului suntem la capacitate maximă și ca număr de persoane pe care le putem acomoda în spațiul de producție. În situația în care vom crește numărul de magazine se va impune și o creștere a capacității de producție. Dacă în prezent avem 20 magazine, împreună cu magazinul online, un număr de 40 de magazine ar presupune o dublare capacității de producție”, a declarat Dan Lupu, general manager Mizar, într-un interviu pentru Economedia.

Detalii, în text, AICI

  • Grupul german Karl Mayer, producător de mașini pentru industria textilă, a intrat în România și pregătește începerea producției în Maramureș. Primele investiții vor fi de 25 milioane de euro

Grupul german Karl Mayer, specializat în construcția de mașini textile, a intrat în România. Prima investiție aprobată de board-ul companiei va fi de 25 milioane de euro, au transmis oficialii Consiliului Județean Maramureș, care au făcut azi anunțul oficial alături de reprezentanții firmei.

Societatea Karl Mayer România s-a înființat în 2024, având stabilit sediul în Baia Mare. Grupul specializat în producția de mașini pentru industria textilă are sediul central în Germania și e o afacere de familie înființată în 1937. Conform datelor publice, grupul are peste 3.100 de angajați la nivel mondial și filiale în SUA, India, Italia, Hong Kong, Japonia, China, Bangladesh și Elveția, precum și agenții în întreaga lume.

În România, “primul pas investițional” ar urma să se facă în vară, dar compania a început deja procesul de angajare.

Detalii AICI

  • INTERVIU Liviu Sima, IT Genetics: Vrem să ne extindem teritorial în România și în alte țări / Am amânat listarea din cauza condițiilor din piață

IT Genetics, companie românească specializată în distribuţia şi integrarea de sisteme IT în domeniul identificării automate, colectării de date (AIDC) şi punctelor de vânzare (POS), a amânat listarea programată pe piața AeRO a Bursei de Valori București până în toamna 2024-primăvara 2025, din cauza condițiilor din piață, respectiv a listării Hidroelectrica și a situației din piața IT internațională și locală. Însă cu suma atrasă, pe care o estimează la 2 milioane de euro, compania vrea să se extindă teritorial în România și în alte țări din Europa, a declarat Liviu Sima, co-fondator al IT Genetics, într-un interviu pentru Economedia.

Mai multe AICI

  • Genpact a inaugurat în București cel de-al treilea centru de inovare în Inteligență Artificială

Furnizorul de servicii de outsourcing Genpact România, subsidiara grupului american Genpact, a inaugurat vineri la București cel de-al treilea centru de inovare în domeniul Inteligenței Artificiale, după cel deschis luna trecută în India și cel deschis anul trecut în Londra. Mai multe AICI

  • Au pornit lucrările pentru Institutul de AI de la Cluj

Șantierul pentru Institutul de AI al Universității Tehnice din Cluj-Napoca s-a deschis oficial în 24 mai, cu un roboțel care a amplasat o “capsulă a timpului”, pentru viitorii cercetători. Investiția se va ridica la peste 105 milioane de lei, iar construcția ar trebui să fie gata în noiembrie 2025. Dincolo de discursurile entuziasmate, oameni din domeniu spun că cel mai probabil Clujul/ România nu au șanse să devină lideri în AI, dar e important să prindă “trenul”, să se facă cercetare și implementare.

FOTO/ VIDEO Proiect de 20 milioane în AI, la Cluj: Încep lucrările la Institutul de Inteligență Artificială al Universității Tehnice, cu roboțel în șantier

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: