Rio Tinto, prima mare companie minieră care a tăiat legăturile cu afacerile din Rusia

rio tinto Sursa foto: Rio Tinto, Facebook

Rio Tinto a devenit prima companie minieră importantă care a tăiat legăturile cu afacerile rusești. Compania anglo-australiană, care deține o participație de 80% într-o asociere în comun cu producătorul rus de aluminiu Rusal, a declarat că este „în proces de încetare a tuturor relațiilor comerciale pe care le are cu orice afacere rusească”.

Anterior, un director de top al companiei a declarat pentru Reuters că se caută surse alternative de combustibil pentru operațiunile sale din cupru din Mongolia de la Oyu Tolgoi, dar nu credea că se poate opri complet să cumpere din Rusia.

Nu a fost imediat clar dacă Rio va continua să cumpere combustibil rusesc prin terți non-ruși.

Rivalul de la Rio BHP, care a declarat la începutul acestei săptămâni că războiul are un „impact dramatic” asupra afacerii sale în ceea ce privește prețurile mărfurilor, nu a comentat imediat dacă are legături comerciale cu firmele rusești și ar lua în considerare încetarea acestora.

De asemenea, grupul energetic italian Eni a suspendat achiziția de petrol din Rusia și a declarat că urmărește îndeaproape evoluțiile în ceea ce privește achiziția de gaze. Compania, care a înghețat deja joint-venture cu grupul petrolier rus Rosneft în urma sancțiunilor impuse în 2014, are și contracte pe termen lung de tip take-or-pay cu Gazprom.

Furnizorul japonez de mașini de construcții Hitachi a declarat că va opri exporturile și va înceta majoritatea operațiunilor în Rusia, cu excepția instalațiilor vitale de energie electrică, în urma ieșirilor similare ale companiilor industriale americane Caterpillar, 3M, Deere și Honeywell.

„Am luat în considerare mai mulți factori, inclusiv situația lanțului de aprovizionare”, a spus un purtător de cuvânt al Hitachi.

Ziarul Nikkei a raportat că Hitachi a suspendat operațiunile în Rusia în urma unei cereri din partea guvernului ucrainean de a face acest lucru.

De asemenea, în timp ce unele companii precum Ford și Apple au condamnat invadarea Ucrainei, altele, inclusiv producătorul auto japonez Toyota, au adoptat o atitudine mai neutră, punând vina pe oprirea producției în Rusia pe obstacolele logistice.

Sancțiunile occidentale radicale au izolat Rusia chiar dacă transportatorii au suspendat rutele, iar liderii Uniunii Europene intenționează să renunțe treptat la cumpărarea energiei rusești în încercarea de a fi mai puțin dependenți de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina.

Moscova, care numește războiul o „operație militară specială”, a avertizat că ar putea naționaliza activele străine inactiv, ca răzbunare împotriva sancțiunilor occidentale.

Sancțiunile occidentale au vizat și bănci și miliardari, Comisia Europeană pregătind noi sancțiuni împotriva altor oligarhi și politicieni ruși și a trei bănci din Belarus, scrie Reuters.

În fine, Citigroup a declarat că își desfășoară activitatea în Rusia pe o bază mai limitată, în timp ce își menține planurile de a ceda franciza.

Probabil că băncilor le este mai greu decât multe alte companii să se elibereze din Rusia, prevăd experții, deoarece este greu să renunțe la angajamentele de creditare și la alte tipuri de creanțe financiare.

Sursa foto: Rio Tinto, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *