Riscul unei incapacităţi de plată a Rusiei se amplifică, după ce Washingtonul a interzis Moscovei să-şi plătească datoria în dolari

Rubla ruseasca Sursă foto: Pexels

Statele Unite au decis să pună capăt, începând de miercuri ora 00:01 ora Washingtonului, unei excepţii ce permitea Moscovei să-şi platească datoriile în dolari, a anunţat marţi Trezoreria americană, o decizie care ar putea arunca ţara în incapacitate de plată, scrie La Tribune, citată de Rador.

Este decizia care riscă să împiedice Rusia să-şi onoreze angajamentele faţă de creditorii săi şi s-o arunce în incapacitate de plată. Mai precis o incapacitate de plată a datoriei externe care se ridică la circa 4.500 – 4.700 miliarde de ruble (circa 50 de miliarde de euro la rata de schimb actuală), adică 20% din datoria publică totală. Ceea ce ar fi o premieră din 1918, când liderul bolşevic Vladimir Lenin refuzase să recunoască datoria moştenită de la regimul ţarist răsturnat la Revoluţia din 1917. O incapacitate de plată care ar face ca Rusia să piardă accesul la o sursă de finanţare importantă sau i-ar impune să plătească dobânzi prohibitive, chiar dacă, de fapt, Moscova nu mai poate obţine fonduri din cauza sancţiunilor occidentale.

Rusia deja nu mai putea plăti în dolarii plasaţi în băncile americane

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Este scenariul care se profilează de la încetarea, în această noapte, a excepţiei decise după începerea ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, care premitea Moscovei să-şi plătească datoriile în dolari. Ca toate statele, Rusia împrumută bani sub formă de obligaţiuni, adesea în dolari, şi trebuie să plătească regulat dobânzi şi să ramburseze capitalul.

O excepţie temporară pentru a permite o tranziţie ordonată şi a permite investitorilor să vândă unor terţi”, explicase secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, săptămâna trecută. Aceasta deşi, din aprilie, Rusia deja nu-şi mai poate rambursa datoria cu dolarii deţinuţi în băncile americane.

Anunţul Trezoreriei americane de încheiere a acestei excepţii vine cu două zile înaintea următoarei scadenţe de plată pentru Moscova, care reprezintă puţin peste 100 de milioane de dolari dobânzi la două obligaţiuni, dintre care una nu poate fi, explicit, plătită în ruble. În afara scadenţei din 27 mai, guvernul rus mai trebuie să facă 12 plăţi până la sfârşitul anului. Incapacitatea de plată pare, deci, inevitabilă.

Rusia ar putea contesta această decizie. Acuzând ţările occidentale că ar crea “artificial” condiţiile unei încetări de plăţi, Moscova a arătat în aprilie că Rusia ar începe procedurile dacă ar fi declarată în incapacitate de plată de către Occident.

Nu există risc sistemic

Care ar fi impactul unei incapacităţi de plată a Rusiei asupra restului lumii?

La sfârşitul lunii martie, Gita Gopinath, numărul 2 al Fondului Monetar Internaţional (FMI), dăduse asigurări că o încapacitate de plată a Rusiei ar avea “un efect direct asupra restului lunii mai curând limitat”, deoarece valorile plăţilor scadente pe care trebuie să le onoreze Moscova “sunt relativ mici la scară mondială”.

“Aceasta nu reprezintă un risc sistemic pentru economia mondială”, adăugase ea, subliniind totodată că anumite bănci cu o expunere mai mare ar putea fi totuşi afectate dur.

Rusia îşi va plăti datoria externă în ruble

Rusia îşi va plăti datoria în ruble, a precizat miercuri ministerul rus de Finanţe, Statele Unite decizând să pună capăt de miercuri unei excepţii care permitea Moscovei să-şi plătească datoriile în dolari, scrie La Libre Belgique.

“Dat fiind că refuzul de a prelungi această licenţă face imposibil să continuăm să ne plătim datoria externă în dolari, rambursările se vor face în moneda rusească cu posibilitatea de a le converti apoi în moneda originală prin intermediul National Settlement Depository care va servi drept agent de plată”, afirmă ministerul într-un comunicat.

NSD este un organism rusesc centralizat însărcinat cu depunerea de titluri financiare schimbate între ţări.

“Ministerul rus al Finanţelor, în calitate de împrumutător responsabil, asigură că are voinţa să continue să onoreze şi să ramburseze toate obligaţiile sale financiare”, subliniază comunicatul.

“Situaţia actuală nu are nimic comun cu situaţia din 1998, când Rusia nu avea destule fonduri pentru a-şi plăti datoriile”, a declarat ministrul finanţelor, Anton Siluanov, citat în comunicat. “Astăzi avem bani şi voinţa de a plăti, de asemenea”.

“Această situaţie creată artificial de o ţară neprietenă nu va avea efect asupra vieţii ruşilor”, a dat el asigurări.

Măsura Washingtonului devine efectivă cu două zile înaintea următoarei scadenţe de plată pentru Moscova, care se referă la peste 100 de milioane de dolari dobânzi la două obligaţiuni.

Potrivit “Wall Street Journal” care citează agenţia de presă rusă oficială TASS, autorităţile ar fi achitat deja plata acestor dobânzi.

În afara scadenţei din 27 mai, guvernul rus mai trebuie să facă 12 plăţi până la sfârşitul anului.

Rusia deja nu mai putea să-şi plătească datoria cu dolarii deţinuţi în băncile americane, în cadrul sancţiunilor întărite decise de Statele Unite pe 5 aprilie.

Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiulina, a recunoscut pe 29 aprilie că Moscova se confruntă deja cu “dificultăţi de plată”, dar a refuzat să vorbească despre o potenţială incapacitate de plată.

Datoria externă a Rusiei reprezintă, potrivit Ministerului său de Finanţe, aproximativ 4.500 – 4.700 de miliarde de ruble (circa 78 – 81 de miliarde de dolari la rata de schimb actuală), adică 20% din datoria publică totală.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: