România, pe locul 6 în topul competitivității din domeniul IT din Europa Centrală și de Est

startup, echipa, calculator Sursa foto: Pexels

România se află pe locul 6 în topul competitivității în domeniul IT din 2021, potrivit raportului The Future of IT, realizat de Emerging Europa, în care au fost analizate 23 de țări din Europa. The Future of IT oferă o imagine de ansamblu a sectorului IT din regiune, a infrastructurii IT, a impactului economic și a mediului de afaceri actual, precum și a posibilităților de creștere potențială.

Indicele de competitivitate în domeniul IT evaluează nivelul de competitivitate al fiecărei țări în parte. Sectorul IT din Estonia a fost considerat cel mai competitiv în 2021. În top trei se află și Polonia și Cehia, fiind urmate de Lituania, Slovenia și România. La coada clasamentului sunt Azerbaijan, Albania și Bosnia și Herţegovina.

România se confruntă cu un boom în sectorul IT. Între 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, și 2019, primele 50 de companii IT din România și-au văzut cifra de afaceri crescând de patru ori.

Asociaţia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) afirmă că obiectivele industriei IT locale pentru România digitală în 2025 sunt ca sectorul TIC să ajungă la 10% din PIB. Peste 192.000 de persoane sunt angajate în acest sector, cu salarii în creștere din 2016, de la 1.264 euro în 2016 la 2.035 euro în 2020. Și totuși, acestea rămân sub media UE, ceea ce face țara foarte atractivă pentru externalizare.

Potrivit raportului, start-up-urile sunt un alt domeniu în care România este un concurent regional puternic. În 2018, compania UiPath a devenit primul unicorn din țară, ajungând la o valoare estimată de peste șapte miliarde de euro de atunci.

Alte start-up-uri au făcut, de asemenea, valuri internaționale și au atras finanțări semnificative. În 2020, 58 start-up-uri au strâns 30,39 milioane de euro, potrivit How to Web. Aceasta reprezintă o creștere de 51% de la an la an.

În 2020, România avea 39.458 de studenți și 8.222 de absolvenți în domeniul IT, ceea ce o plasează în topul țărilor emergente din Europa. În Indicele de competitivitate IT, România se află pe locul șase. Un climat de afaceri favorabil, start-up-uri puternice și educație sunt principalele elemente pentru locul ridicat în clasament.

Vânzările în sectorul de comerț online din România

Comerțul electronic a luat cu asalt piața în ultimii ani și odată cu apariția pandemiei. Deși pentru multe țări comerțul online este avansat, în România încă reprezintă un început. Înțeles ca fiind diverse tranzacții comerciale efectuate online, comerțul electronic se referă cel mai frecvent la cumpărăturile online și, în acest departament, există încă un potențial de creștere important în țările din Europa emergentă.

Multe dintre țările din Europa Centrală și de Est se află încă în proces de digitalizare: în 2020, până la 21% dintre gospodăriile din Bulgaria nu aveau acces la internet, în timp ce pentru România această cifră era de 14%. Acest lucru înseamnă că există un potențial de creștere mai mare pentru comerțul electronic în această regiune decât în Europa de Vest, unde accesul la internet și deținerea de smartphone-uri este aproape universală.

Pe măsură ce țările din regiune își dezvoltă infrastructura, își cresc economiile și continuă progresia accesului la internet, piața potențială pentru comerțul electronic crește proporțional.

Pe măsură ce Uniunea Europeană continuă să se extindă și să primească noi membri, aliați și state partenere în întreaga regiune a Europei emergente, țările încep să beneficieze de accesul la consumatori și la oferta lanțurilor de aprovizionare din Vestul mai dezvoltat.

De exemplu, piața de comerț electronic din România a trecut de la o evaluare de 1,1 miliarde de euro în 2014 la 5,6 miliarde de euro în 2020, și a reprezentat cel mai important pilon de creștere al României sectorul de retail din România.

În 2020, România și Bulgaria au înregistrat cele mai mari rate de creștere în sectorul comerțului electronic din întreaga Europă, cu creșteri de 30% ale veniturilor.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Da eu am reparat aparate electronice,am intretinut munurile electronice a oamenilor din romania,ieram un om respectat nu numai eu ci toti,iesea copilu din bloc si spunea buna ziua,astazi trece ca mutu ba ca si te injura.Da pe mine m-a prins asa zisa revolutie in germania,in OFENBACH MERGEAM pe strada 3 persoane si vorbeam limba ROMANA in fata noastra doua persoane si cand au auzit limba ROMANA au exclamat ,ROMANII si au fugit ca suntem romaini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *