Salariul minim în UE: În Spania crește, în Italia și în alte cinci țări din UE nu există

euro, moneda, bancnote, bani Sursa foto: Dreamstime

Salariul minim crește în Spania la 1.134 de euro brut în 14 luni, după acordul privind o creștere cu 5% între Ministerul Muncii și sindicatele UGT și CCOO. Un acord pe care antreprenorii nu l-au semnat, scrie Euronews, potrivit Rador Radio România.

De creștere beneficiază aproximativ 2,5 milioane de muncitori. Măsura va avea efecte retroactive de la 1 ianuarie 2024. Din 2018, când se situa la 736 de euro, salariul mediu a acumulat o creștere de 54% în Spania.

În 2022 a depășit bariera de 1.000 de euro și anul trecut, într-un context de inflație ridicată, creșterea a fost de 8% până la 1.080 de euro.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Unde a fost introdus salariul minim

În Uniunea Europeană, salariul minim a fost introdus în 21 din cele 27 de țări membre. În afară de Italia, celelalte state membre UE care nu îl au prevăzut sunt Finlanda, Danemarca, Austria, Suedia și Cipru.

În Italia, dezbaterea privind salariul minim s-a reluat și se bazează pe ipoteza unei legi care să prevadă un salariu minim orar de 9 euro.

Procesul legislativ ar avea sprijin european, precum și cel al jurisprudenței italiene. Prin sentința 27711/2023, Curtea Supremă a stabilit dreptul lucrătorului la un salariu minim constituțional, adecvat și demn.

Ce este, ce nu este

Nu trebuie confundat salariul minim orar cu venitul minim, care vizează asigurarea unei remunerații minime cetățenilor, inclusiv celor fără loc de muncă, dacă se află în dificultate dovedită.

Cealaltă distincție de făcut este cu venitul de cetățenie, care are ca obiectiv reintegrarea beneficiarului în lumea muncii.

Scopul principal al salariului minim în Italia este reprezentat de lupta împotriva sărăciei: cu garantarea unei remunerații proporționale cu munca prestată.

În general, salariul minim este stabilit prin lege. Într-o minoritate de țări europene, negocierile colective definesc salariile minime în diferitele sectoare de activitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: