Încrederea mediului de afaceri din Germania s-a deteriorat din nou în decembrie, după ce a crescut timp de trei luni, principala economie europeană nereușind încă să depășească problemele cu care se confruntă, potrivit barometrului Ifo publicat luni și citat de Boursorama.
Indicatorul a scăzut cu 0,8 puncte, la 86,4, dezamăgind așteptările analiștilor chestionați de Factset, care mizau pe o creștere.
Acest declin intervine pe fondul turbulențelor din politica bugetară germană și al incertitudinilor care decurg de aici.
După mai multe luni care sugerau că starea de spirit a antreprenorilor s-a stabilizat, aceasta “s-a deteriorat” în perioada premergătoare Crăciunului, a comentat Clemens Fuest, președintele institutului Ifo, citat într-un comunicat.
Cele aproximativ 9.000 de companii intervievate s-au declarat “mai puțin mulțumite de activitatea curentă” și “mai sceptice în ceea ce privește prima jumătate a anului 2024”, a adăugat el.
În special în sectorul construcțiilor, afectat de costurile ridicate ale împrumuturilor, indicatorul a coborât la cel mai scăzut nivel din septembrie 2005, a precizat IFO.
Scăderea este vizibilă și în sectorul manufacturier, care trece printr-o lungă fază de depresie pe fondul prețurilor ridicate la energie și al cererii slabe.
Sectorul comerțului cu amănuntul a suferit un recul pe fondul unor cumpărături de Crăciun dezamăgitoare și a unor perspective economice sumbre.
Doar sentimentul din sectorul serviciilor s-a îmbunătățit ușor.
Indicele IFO “sugerează că dificultățile bugetare recente apasă asupra încrederii mediului de afaceri german”, notează Carsten Brzeski, economist la ING.
Actuala stare de spirit vine după o decizie severă din partea Curții Constituționale la jumătatea lunii noiembrie, care a anulat credite de 60 de miliarde de euro considerate eronat bugetate.
După lungi discuții, Guvernul a anunțat săptămâna trecută că Germania va respecta din nou regula de limitare strictă a deficitului public anul viitor, dar cu prețul unor reduceri drastice ale cheltuielilor publice.
În timpul acestei crize bugetare, companiile “este posibil să își fi reexaminat planurile de investiții”, potrivit lui Jens-Oliver Niklasch de la LBBW.
Cel mai recent raport IFO “arată, de asemenea, că riscul de recesiune rămâne ridicat (în Germania), nu doar pentru 2023, ci și pentru 2024”, potrivit lui Brzeski.
Banca centrală germană nu merge încă atât de departe, dar vineri și-a redus semnificativ prognoza de creștere pentru 2024 la 0,4%, față de 1,2% la momentul previziunii sale anterioare din iunie.
Pentru 2023, ea vede recesiunea limitată la 0,1%, față de estimarea anterioară de 0,3%.