Shell începe retragerea din cel mai mare proiect energetic rusesc, Sakhalin-2

Shell

Shell a început să se retragă din cel mai mare proiect energetic rusesc, în timp ce companiile de stat ale Chinei se aliniază drept singura opțiune actuală pentru companiile occidentale de petrol și gaze care cesionează activele rusești pe care o mare parte din lume nu le va atinge, scrie Financial Times.

Grupul cu sediul în Marea Britanie se află în „negocieri incipiente” cu privire la vânzarea pachetului de 27,5% din proiectul de gaze naturale lichefiate Sakhalin-2, potrivit unei surse. Shell s-a angajat să se retragă din investițiile rusești în februarie, după invazia președintelui Vladimir Putin, dar nu a spus dacă va încerca să vândă pachetul sau doar să plece. Situat în estul îndepărtat al Rusiei, proiectul este o sursă cheie de GNL pentru mai multe economii din Asia de Est, avida de combustibil, dar majoritatea companiilor energetice își reduc expunerea în Rusia, Shell are puține opțiuni.

În timp ce Shell va spera că o vânzare o va ajuta să recupereze o parte din cele de până la 5 miliarde de dolari pe care se așteaptă să le reducă din cauza ieșirii sale din Rusia, orice tranzacție cu China ar avea probabil o reducere mare și ar necesita un acord bilateral între Rusia și China.

Inaugurat în 2009, Sakhalin-2 a produs aproximativ 11,6 milioane de tone de GNL în 2020, din care Shell ar fi colectat aproximativ 3,2 milioane de tone, în mare parte pentru vânzare în Asia de Est. Ceilalți acționari sunt Gazprom, care deține puțin peste 50% din proiect, și casele comerciale japoneze Mitsui și Mitsubishi, care dețin 12,5% și, respectiv, 10%. Shell și Mitsubishi au refuzat să comenteze, iar Mitsui nu a putut fi contactat de jurnaliștii Financial Times.

Ceilalți acționari ai Sakhalin-2 nu li s-a cerut să aprobe divulgarea informațiilor despre proiect către niciun terț, a spus o persoană familiarizată cu chestiunea, într-un semn suplimentar că discuțiile Shell cu companiile de stat chineze rămân într-un stadiu incipient. Cnooc, CNPC și Sinopec nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Sursa foto: Facebook / Shell

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *