Sistemul de GNL de la Alexandroupolis: O nouă poartă energetică pentru Grecia și Europa Centrală și de Sud-Est

Port Alexandroupolis Sursa foto: hradf.com

Compania greacă Gastrade implementează în nordul Greciei Sistemul Independent de Gaze Naturale (ASFA) din Alexandroupolis. Proiectul este situat în zona mării Alexandrupolis și constă dintr-o unitate plutitoare offshore pentru recepția, stocarea temporară și gazeificarea GNL (FSRU) și un sistem de conducte de transport de gaze naturale de înaltă presiune.

FSRU cu o capacitate a rezervorului de 153.500 mc GNL, va fi conectat la Sistemul Național de Transport al Gazelor Naturale al Greciei printr-o conductă de 28 km lungime, prin care GNL gazificat va fi promovat pe piețele din Grecia, Bulgaria și regiunea mai largă, din România, Serbia și Macedonia, până în Ungaria, Moldova și Ucraina.

Proiectul este o nouă poartă energetică, care va juca un rol decisiv în securitatea și independența energetică atât a Greciei, cât și a Centrului și a întregului NE al Europei, contribuind decisiv la tranziția energetică lină și la pluralismul energetic al acestei regiuni extrem de sensibile.

Construcția ASFA Alexandroupolis progresează într-un ritm rapid, aplicând tehnici moderne de instalare având în vedere siguranța lucrătorilor și cu amprenta minimă asupra mediului.

Lucrările de construcție a proiectului se desfășoară atât la Alexandroupoli – deja din iulie 2022 – cât și în Șantierul Naval Keppel din Singapore, unde LNGC „Gaslog Chelsea” este în curs de transformare într-un FSRU numit „Alexandroupoli”.

FSRU „ Alexandroupoli” este programat să navigheze în zona de ancorare de lângă Alexandroupoli în noiembrie 2023.

Între timp, terminalul este de așteptat să funcționeze de la 1 ianuarie 2024, capacitatea contractată de gazeificare ajungând deja la 70% din capacitatea tehnică de 5,5 miliarde de metri cubi pe an pentru primii zece ani de funcționare.

În structura de acțiuni a Gastrade S.A. Elmina Kopelouzou, Gaslog Cyprus Investments Ltd, DEPA Emporias S.A., Bulgartransgaz EAD și DESFA S.A. participă, de asemenea, cu 20%.

Proiectul este cofinanțat din resurse ale Fondului European de Dezvoltare Regională al Uniunii Europene, prin Programul Operațional „Competitivitate, Antreprenoriat și Inovare (EPANEK) în cadrul CSNR 2014-2020”

Sursa foto: hradf.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *