Miniştrii Agriculturii din Slovacia şi Ucraina au convenit să pună la punct un sistem de licenţe pentru tranzacţiile cu cereale, ceea ce va permite ridicarea embargoului privind importul a patru produse agricole ucrainene în Slovacia, după ce noul sistem de licenţe va fi funcţional, a anunţat joi Ministerul slovac al Agriculturii, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Comisia Europeană a pus punct vineri interdicţiei introduse de cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine. Însă, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei.
Disputa a escaladat după ce Ucraina, care a recurs la rutele terestre de export de cereale după pierderea posibilităţilor de export pe mare, a depus o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) pe tema restricţiilor care vizează importurile de produse alimentare ucrainene.
„Miniştrii au convenit să pună la punct un sistem de tranzacţii cu cereale bazat pe emiterea şi controlul de licenţe. Până când acest sistem va fi funcţional, rămâne în vigoare interdicţia cu privire la importurile de patru produse agricole din Ucraina”, a precizat Ministerul slovac al Agriculturii într-un email.
De asemenea, Ucraina a fost de acord să oprească plângerea înaintată la OMC, precizează Ministerul slovac al Agriculturii, care nu a oferit detalii cu privire la modul în care noul sistem de licenţiere ar urma să funcţioneze.
Cele trei ţări est-europene care au decis să introducă embargouri la nivel naţional susţin că grâul ieftin din Ucraina, care ar fi trebuit să tranziteze ţările din CEE în drum spre Occident şi spre porturi, le ruinează pieţele interne. În ultimele 12 luni aproximativ 60% din cerealele ucrainene au tranzitat prin cinci state membre UE din Europa de Est, printre care se numără şi România şi Bulgaria.