Statele Unite vor să înjumătățească veniturile Rusiei din energie până în 2030/ În primele 9 luni din acest an, veniturile marilor producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu peste 40%

Geoffrey Pyatt, Assistant Secretary of State for Energy Resources Sursa foto: x.com/@ForeignPressCtr

Washingtonul își propune să înjumătățească veniturile din petrol și gaze ale Rusiei până la sfârșitul acestui deceniu, a declarat un diplomat american de rang înalt, susținând că sancțiunile occidentale impuse Moscovei vor trebui menținute “pentru anii următori”.

Geoffrey Pyatt, secretar de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice, a declarat pentru Financial Times că restricțiile privind capacitatea lui Vladimir Putin de a finanța invazia Ucrainei trebuie să asigure că Rusia nu va mai putea niciodată să organizeze un atac împotriva vecinilor săi.

“Este ceva de care va trebui să ne ținem pentru anii următori, atâta timp cât Putin persistă în acest război”, a declarat Pyatt, care a fost anterior ambasador al SUA în Ucraina și în Grecia.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Rusia a continuat să exporte volume mari de petrol de la invazia sa la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Cu toate acestea, Agenția Internațională pentru Energie a prognozat că exporturile sale de petrol și gaze ar putea scădea cu cel puțin 40-50% până în 2030 dacă sancțiunile occidentale asupra industriei energetice rusești vor fi menținute.

“Vom face tot ce putem pentru a contribui la realizarea acestui lucru”, a declarat Pyatt.

“Scopul acestor sancțiuni este de a schimba comportamentul Rusiei și de a ne asigura că Putin nu este în poziția, ori de câte ori se va ajunge la un fel de pace… de a folosi trei sau patru ani pentru a se reînarma și a se pregăti și a-și pregăti armata pentru etapa a treia a invaziei Ucrainei”, a adăugat el.

Anul trecut, SUA au condus alte țări din G7 în introducerea unui plafon de preț pentru exporturile de petrol rusesc, menit să mențină fluxul de țiței, dar să reducă veniturile Kremlinului. Conform acestor reguli, țările din afara G7 pot continua să cumpere țiței rusesc, dar trebuie să plătească mai puțin de 60 de dolari pe baril dacă doresc să folosească nave sau asigurători occidentali pentru a facilita comerțul. Importurile de petrol rusesc în UE, SUA și în alte țări G7 sunt în mare parte interzise.

Deși măsurile au dus inițial la o scădere abruptă a prețului țițeiului rusesc, Kremlinul a dezvoltat de atunci o nouă rețea de comercianți și nave pentru a ocoli restricțiile, permițându-i să vândă cumpărătorilor, în principal din India și China, la prețuri peste plafon.

O mare parte din acest petrol este transportat prin intermediul “flotei din umbră”, o flotă de nave a căror proprietate opacă face dificilă restricționarea prin sancțiuni. Cu toate acestea, o parte este încă transportată de nave occidentale care operează cu asigurări occidentale.

Pyatt a declarat că SUA caută “modalități de a face această flotă fantomă mai puțin eficientă”. Întrebat dacă Washingtonul va sprijini măsuri pentru a forța asigurătorii occidentali să ceară mai multe informații de la transportatori și să efectueze mai multe verificări cu privire la navele care transportă petrol rusesc, Pyatt a spus: “Urmăriți acest spațiu”.

În ciuda rezistenței exporturilor de petrol rusesc în ultimul an, Washingtonul susține că restricțiile au impus costuri semnificative Kremlinului și că, prin intensificarea eforturilor de aplicare și înăsprirea restricțiilor, poate continua să afecteze veniturile rusești.

“Colegii mei de la Trezorerie, care conduc această problemă, analizează foarte atent întrebarea cum putem asigura eficacitatea continuă a acestei politici”, a declarat el.

Washingtonul a impus în octombrie sancțiuni specifice împotriva a două companii pentru încălcarea plafonului de preț, în prima sa acțiune de aplicare a legii legată de aceste reguli, ceea ce i-a determinat pe analiști și comercianți să prezică o avalanșă de noi măsuri împotriva unor companii și operatori individuali.

În noiembrie, SUA au anunțat, de asemenea, sancțiuni împotriva unui proiect rusesc de dezvoltare a gazului natural lichefiat, cunoscut sub numele de Arctic LNG 2, în prima sa acțiune directă împotriva capacității Moscovei de a exporta gaze.

Pyatt a declarat că “zădărnicirea veniturilor viitoare ale Rusiei” este la fel de importantă ca și afectarea finanțelor sale actuale. “Acest lucru are implicații geopolitice enorme în ceea ce privește modul în care Kremlinul este capabil să se comporte la nivel internațional și capacitatea Rusiei atât de a-și folosi energia ca pe un activ strategic, dar și capacitatea Kremlinului de a continua să se angajeze în revanșă împotriva vecinilor săi”.

Veniturile marilor producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41%, în perioada ianuarie-septembrie 2023

Veniturile realizate de cei mai mari producători ruşi de gaze şi petrol au scăzut cu 41% în primele nouă luni din 2023, se arată în raportul de stabilitate financiară publicat joi de Banca Centrală a Rusiei, pe fondul declinului exporturilor şi al preţurilor, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Preţul ţiţeiului rusesc (Urals) a scăzut în perioada ianuarie-septembrie 2023 cu 26%, în medie, în timp ce exporturile prin reţeaua de conducte a Transneft a înregistrat un declin de 8% comparativ cu primele nouă luni din 2022, a precizat Banca Rusiei.

Producătorii ruşi de petrol au redirecţionat exporturile spre China şi India, ceea ce a creat dificultăţi legate de plată. Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că India vrea să plătească ţiţeiul rusesc în rupii, iar Banca Centrală a Rusiei le-a cerut exportatorilor să nu accepte această valută. Ca soluţie temporară, importurile de petrol au fost plătite cu o combinaţie de yuani chinezeşti, dolari Hong Kong şi dirham UAE, adaugă sursele.

Dar Moscova a făcut faţă presiunilor mai bine decât se aşteptau analiştii. Ministerul de Finanţe din Rusia se aşteaptă acum la un deficit bugetar de aproximativ 1% din PIB în 2023, faţă de un nivel de 2% din PIB previzionat anterior.

Igor Sechin, şeful gigantului energetic rus Rosneft, a criticat Banca Centrală a Rusiei pentru că nu a înfiinţat un mecanism transfrontalier de plată.

În raportul publicat joi, Banca Centrală a Rusiei a precizat că ponderea plăţilor în yuani chinezeşti în totalul exporturilor ruseşti a crescut la 35% în septembrie, de la 13% în ianuarie, în timp ce ponderea rublei rămâne “semnificativă”, la 39% în septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: