Stimulentul de reinserție pentru părinții care se întorc la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni crește la 1.500 de lei. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență

G4Media apr. 7, 2021 0 comentarii
Cresa, copil la joaca la gradinita / Foto: Pexels.com

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență prin care stimulentul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni crește de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ordonanța stabilește că persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului,obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie, după cum urmează: în cuantum de 1500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri supuse impozitului, oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, acordat până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi.

Raluca Turcan a precizat că în momentul de față sunt aproximativ 158.000 de persoane care beneficiază de indemnizația de creștere a copilului, iar autoritățile estimează că de stimulent vor beneficia de aproximativ 20.000 de persoane.

„Impactul asupra bugetului statului ar fi unul pozitiv de circa 100 de milioane de lei pe an”, a precizat Turcan.

Raluca Turcan a anunțat, totodată, că Ministerul Muncii pregătește un alt proiect de lege prin care să fie legalizate activitățile casnice, inclusiv de menaj sau supraveghere a copilului.

Foto: Pexels

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *