Strategia Gazprom crește prețul la gaze în UE: gigantul rus și-a redus livrările în UE și așteaptă operaționalizarea conductei Nord Stream 2

G4Media sept. 1, 2021 0 comentarii
nord-stream-2

Toamna acestui an începe în contextul unor prețuri foarte ridicate la gaz şi într-un moment în care nivelurile scăzute din depozitele Europei provoacă îngrijorare în eventualitatea unei ierni reci și a unor lipsuri în aprovizionare, arată publicația greacă ENERGYPRESS într-o analiză preluată de Rador.

Potrivit Gas Infrastructure Europe, UE dispune de spaţii de depozitare cu o capacitate totală de 117 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce echivalează cu o cincime din consumul său anual. Aceste niveluri au scăzut la 30% în martie, adică cu 24% mai puțin decât cu un an în urmă, după care a început procesul de reaprovizionare în perspectiva iernii următoare, așa cum se întâmplă în fiecare vară. Însă în acest moment, depozitele sunt aproape de 65% față de 91% acum un an. În ceea ce privește țările din vecinătatea Greciei, doar în Italia situația este mai bună, cu o capacitate ocupată de 81%, în timp ce în Bulgaria stocurile se ridică la doar 56%, iar în România 59%, potrivit KYOS.

În același timp, compania rusă Gazprom a ales în ultima vreme să își reducă drastic exporturile către Europa prin Ucraina, o mișcare care este văzută ca fiind motivată politic și economic.

Concret, Gazprom a declarat că până la sfârșitul acestui an va fi gata conducta Nord Stream 2 și prin această măsură dorește să transmită un mesaj despre importanța acestui nou proiect, dar și despre dependența continuă a Europei de Rusia, mai ales într-un moment în care cargourile cu LNG preferă porturile din Orient.

În sfârşit, trebuie avută în vedere şi prognoza meteo pentru toamnă și iarnă, deoarece ea va afecta direct cererea de gaz. Meteorologii nu au ajuns încă la o imagine clară, totuși sunt de acord că fenomenul climatic La Nina va domina și în acest an, ceea ce înseamnă de obicei temperaturi mai scăzute.

Traducerea Rador: Carolina Ciulu / Foto: Traseul Nord Stream 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *