SUA s-ar putea confrunta cu o recesiune, iar piețele bursiere nu vor ieși nevătămate din ea, spune directorul unei firme de consultanță

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Cele mai recente date economice din SUA sugerează că urmează o recesiune, potrivit directorului executiv al firmei de consultanță financiară Longview Economics, iar investitorii ar putea fi nevoiți să se pregătească pentru unele dureri pe piața bursieră, transmite CNBC.

Vorbind vineri la emisiunea “Squawk Box Europe” de la CNBC, Chris Watling a declarat că el crede că o recesiune este pe drum, citând ceea ce a descris ca fiind indicatori economici principali “destul de convingători” și “brutal de răi”.

Joi, Conference Board a declarat că indicele său economic principal pentru SUA a scăzut cu 1,2% în martie, ajungând la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020. Datele au părut să indice că slăbiciunea economică s-ar putea intensifica în curând și s-ar putea răspândi în întreaga economie americană.

Alături de acest semnal de avertizare, Watling a declarat că intervalul de timp tipic pentru o recesiune după inversarea curbei de randament a Trezoreriei, care s-a inversat pentru prima dată în martie 2022, apoi din nou în lunile următoare, a fost de aproximativ un an sau cam așa ceva.

“De fiecare dată când ați avut așa ceva în SUA, ați avut o recesiune. Așadar, cred că se apropie, este pe drum. Este doar o problemă de sincronizare”, a spus Watling.

În timp ce mulți economiști au avertizat cu privire la o recesiune iminentă, Fondul Monetar Internațional a sugerat abia săptămâna trecută că a fost surprins de puterea recentă a pieței muncii și a cheltuielilor de consum din SUA.

La 11 aprilie, FMI a publicat cel mai recent raport privind perspectivele economiei mondiale, în care a afirmat că vede cea mai mare economie a lumii în expansiune cu 1,6% în acest an, față de 1% cât prognoza în 2022.

Gita Gopinath, primul director general adjunct al FMI, a declarat săptămâna trecută pentru Joumanna Bercetche, de la CNBC, că semnele de răcire a datelor privind inflația au dat motive fondului să creadă că economia americană ar putea evita o recesiune. Cu toate acestea, o așa-numită aterizare dură era încă “în sfera posibilităților”, a adăugat ea.

Întrebată vineri dacă piețele de acțiuni ar putea trece relativ nevătămate de o încetinire economică așteptată, Watling a răspuns: “Adică, în opinia noastră, nu vor trece nevătămate. Nici măcar nu sunt sigur de relativ”.

“Realitatea este că, dacă vă uitați la marjele de profit, acestea au ajuns la niveluri record în 2021 și un pic în 2022 și, desigur, atunci când ai multă inflație în jur, poți obține o pârghie operațională foarte bună, astfel încât poți obține marje de profit record”, a spus Watling.

“Când intri în recesiune, trebuie să facem o dublă lovitură asupra marjelor de profit. Trebuie să le normalizezi la niveluri normale și apoi trebuie să stabilești prețurile în recesiune. Așadar, cred că așteptările privind câștigurile sunt mult prea optimiste și, prin urmare, piața bursieră va trebui să se confrunte cu acest lucru la un moment dat”.