SURSE Comisia Europeană a recomandat ca amendamentul referitor la perioada de grație de cinci ani acordată magistraților care îndeplinesc condiția de vechime să nu fie inclus în lege

Comisia-Europeana

Comisia Europeană a recomandat autorităților de la București ca amendamentul referitor la perioada de grație de cinci ani acordată magistraților care în acest an îndeplinesc condiția de vechime pentru pensionare să nu fie inclus în legea pensiilor speciale deoarece impactul nu este încă măsurat, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamenale.

Potrivit acestora, amendamentul a fost susținut totuși de liberali, care au trecut peste recomandarea Comisiei pe motiv că sistemul de justiție riscă să fie bulversat de un nou val de pensionări din partea celor care anul acesta împlinesc condiția de vechime (25 de ani). Ministrul muncii, Marius Budăi, s-ar fi opus introducerii acestui amendament, pe motiv că n-a fost convenit la Bruxelles, dar ministrul Justiției, Alina Gorghiu și vicepremierul Cătălin Predoiu ar fi insistat ca amendamentul să fie votat cu argumentul că vor convinge Comisia Europeană să accepte o perioada de grație pentru magistrații care anul acesta împlinesc condiția de vechime.

Ministrul Justiției nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui articol.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Potrivit unor surse din ministerul justiției, amendamentul nu a fost fost susținut de către minister, ci a fost impus politic la presiunea magistraților. Potrivit unor evaluări, impactul acestei prevederi este minor, dat fiind că numărul magistraților care îndeplinesc în acest an condiția de vechime de 25 de ani este relativ mic în raport cu numărul total al magistraților, care nu vor beneficia de această perioadă de grație.

Ce spune articolul introdus în Legea Pensiilor speciale și de serviciu referitor la magistrați (pag 21)

  • (5) Persoanele prevăzute la alin. (1) care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerințele legale pentru a beneficia de pensie de serviciu conform reglementărilor în vigoare anterior modificărilor și completărilor aduse prin prezenta lege, precum și persoanele care, până la această dată, au o vechime de minimum 25 de ani conform acelorași reglementări, beneficiază de drepturile aferente pensiei de serviciu în condițiile reglementate anterior intrării în vigoare aprezentei legi.
    (6) Prevederile alin. (5) se aplică până la data de 31 decembrie 2028.

Potrivit G4Media.ro, autoritățile de la București au trimis la Bruxelles principalele amendamentel la legea pensiilor, care și-ar fi dat în principiu acordul. Recomandarea Bruxellesului ar fi fost însă ca amendamentul referitor la magistrați să nu fie inclus printre modificările votate, miercuri, în Parlament.

Pe de altă parte, unii specialiști consultați de G4Media.ro susțin că impactul derogării acordate magistraților care îndeplinesc vârsta de vechime de 25 de ani până la intrarea în vigoare a legii este minim. Pe de-o parte, cei care făcut 25 de ani vechime au optat deja, cei mai mulți, să iasă din sistem sau dacă nu au făcut-o încă au deja decizia de pensionare scoasă.

”Dacă cumva mai sunt magistrați care, la intrarea în vigoare a legii, nu au apucat să-și scoată decizia de pensionare, ei sunt aceia care vor beneficia. Or, aceștia sunt extrem de puțini”, au declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Cătălin Predoiu, ministru de Interne și vicepremier în guvernul Ciolacu, a declarat joi că legea pensiilor speciale votată miercuri în Parlament prevede intrarea în vigoare etapizată a unor măsuri ”pentru a nu bulversa sisteme” esențiale precum cele de securitate publică sau juridic.

Întrebat de jurnaliști ce fel de reformă este aceea care intră în vigoare peste 5 ani, Predoiu a spus că ”anumite măsuri au fost etapizate pentru a nu bulversa sistemele de care vorbeam. Sunt foarte mulți beneficiari ai pensiilor de serviciu care ar putea oricând să plece la pensie și care ar destabiliza funcționarea unor sistem vitale. Le fel cu magistrații, polițiștii, militarii”.

Ministrul de Interne a mai spus că ”încercăm să găsim acest optim pentru care au fost atâtea discuții cu Comisia Europeană. Nimeni nu a avut rele intenții. Am încercat să introducem cât mai multă echitate”.

Specialiștii Comisiei Europene au transmis guvernului, înainte de votul din Parlament, că amendamentele la legea pensiilor speciale sunt prea vag formulate și nu este clar ce implicații bugetare au, potrivit surselor G4Media. De asemenea, specialiștii de la Bruxelles au cerut ca măsurile esențiale de reformă să nu fie împinse după 2026, când expiră PNRR.

Reforma pensiilor speciale este una dintre reformele mari din PNRR de care depinde cererea de plată numărul 3 în valoare de 3, 2 miliarde de euro.

Înalta Curte a anunțat, într-un comunicat de presă, că va contesta la Curtea Constituțională în întregime legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat. Decizia a fost luată în unanimitate.

În privința legii pensiilor speciale, Înalta Curte reclamă, între altele, încălcarea articolelor constituționale privind independența justiției și statul de drept, privind apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale și încălcarea principiului egalității în drepturi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Alina are o putere de convingere demonstrată de-a lungul timpului. Uraaa ! Si tu Cătălin , măi Cătălin , de tine ce să mai vorbim. Ce carte de vizită ai acum ? Next prime – minister ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.