Surse guvernamentale: Șefii din companiile de stat găsiți incompatibili de Comisia Europeană vor fi demiși, dacă nu își vor da singuri demisia / Burduja: „Vom face tot ceea ce este necesar pentru a îndeplini jalonul”

Elena Deacu oct. 22, 2024 0 comentarii 1936 vizualizări
euro, moneda, bancnote, bani Sursa foto: Dreamstime

Șefii din companiile de stat găsiți incompatibili de Comisia Europeană vor fi demiși, dacă nu își vor da singuri demisia, afirmă surse guvernamentale pentru Economedia. Amintim că Comisia Europeană a suspendat plăți de câteva zeci, respectiv sute de milioane de euro, din a treia cerere din PNRR, din cauza conflictelor de interese și a altor probleme la numirea de șefi la companiile de stat din Transporturi și Energie. Circa 20 de persoane se află în această situație, conform informațiilor Economedia. Guvernul lucrează în prezent la amendarea cadrului legislativ actual și „va face tot ceea ce este necesar pentru a îndeplini jalonul”, a declarat pentru Economedia ministrul Energiei Sebastian Burduja.

Comisia Europeană a suspendat în total circa 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR, conform informațiilor Economedia. Șase jaloane din 74 au fost considerate neîndeplinite satisfăcător. Într-un material anterior, am descris deja lanțul de influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie, jalon pentru care Comisia a suspendat o plată de 300 de milioane de euro. De asemenea, am descris aici problemele privind legăturile ierarhice și suspiciunile de conflict de interese care au apărut la numirea șefilor la companiile de stat CNAIR, CNIR, CFR, Metrorex și CFR Călători. Pentru acest jalon au fost suspendate 20 de milioane de euro.

Surse guvernamentale au declarat pentru Economedia că persoanele descoperite cu probleme vor fi demise, dacă refuză să își dea singure demisia sau nu doresc să ajungă la comun acord pentru renunțarea la funcție, așa cum au făcut anterior alte trei persoane de la CNIR și Metrorex.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

Totodată, sursele precizează că Guvernul lucrează în prezent la o soluție legislativă de modificare a cadrului normativ actual, cel mai probabil o ordonanță de urgență, prin care să regleze pentru viitor problemele semnalate de Comisia Europeană.

Comisia reclamă că un membru în comitetul de nominalizare și remunerare pentru selecția șefilor unei companii de stat poate candida pentru un postul în consiliul de administrație, iar el este avantajat de faptul că are acces înaintea altor aplicanți la procedura de selecție.

Conform surselor Economedia, legislația va fi modificată astfel încât procedurile de selecție să nu se mai demareze la nivelul companiilor, ci la nivelul autorității publice tutelare, cum ar fi Ministerul Transporturilor, Ministerul Energiei sau super-agenția  AMEPIP.

Și alte modificări și restricții ar putea fi incluse în actul normativ, conform informațiilor Economedia.

Există o discuție și despre folosirea votului cumulativ în companiile de stat cu probleme, prin care acționarul majoritar, adică statul, decide demiterea întregului consiliu de administrație / directorat / consiliu de supraveghere. Cu toate acestea, dacă alege această opțiune, Guvernul ar putea fi dat în judecată inclusiv de șefii companiilor de stat care nu au avut probleme la selecție și care vor fi demiși.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja, care are în portofoliu mai multe companii de stat la care Comisia a reclamat astfel de probleme, a declarat pentru Economedia: „Lucrăm la soluții de amendare a cadrului legislativ actual pentru a ne conforma solicitărilor din scrisoarea Comisiei. Anticipăm un calendar accelerat de rezolvare a acestor probleme pentru a le rezolva pe termen lung. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a îndeplini jalonul”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.