Tabloul sancțiunilor împotriva Rusiei: Multe dintre entitățile și persoanele sancționate acum au fost vizate de sancțiuni și în 2014, când Rusia a anexat Crimeea

michael-parulava-L4jrg4c7928-unsplash Sursă foto: Unsplash

Uniunea Europeană, SUA, Marea Britanie, Canada și aliații lor au impus o serie de sancțiuni Rusiei, după ce Vladimir Putin a trimis trupe în cele două republici separatiste din estul Ucrainei. Cu toate acestea, mișcarea președintelui rus nu a declanșat întreaga schemă de sancțiuni pe care națiunile occidentale le-au pregătit, ci doar un „prim pas”, națiunile occidentale amenințând cu sancțiuni suplimentare dacă Rusia face noi pași către o invazie propriu-zisă a Ucrainei. O trecere în revistă realizată de Economedia arată că multe dintre entitățile și persoanele sancționate acum au fost vizate de sancțiuni și în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Sancțiunile SUA anunțate marți sunt menite să afecteze capacitatea Rusiei de a-și finanța eforturile militare. Acestea vizează două bănci de stat despre care SUA au spus că sunt entități cheie pentru sectorul de apărare al Rusiei: VEB și Banca Militară a Rusiei. Acestea nu vor mai putea face afaceri în SUA sau accesa sistemul financiar american.

Președintele american Joe Biden a mai afirmat că SUA vor „tăia” accesul Rusiei la banii Vestului și vor impune sancțiuni și asupra unor lideri ruși. Statele Unite au declarat că sancționează și elita rusească și familiile acestora.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Totodată, americanilor li se interzice să facă afaceri în zonele controlate de rebelii din Luhansk și Donețk. Puține firme americane sunt active în regiunile implicate, însă Casa Albă a spus că ar putea impune sancțiuni mai mari „dacă Rusia invadează în continuare Ucraina”.

Uniunea Europeană a sancționat mai multe persoane și organizații ruse, inclusiv bănci. Lista include 27 de persoane și entități, inclusiv entități politice, militare, de afaceri și financiare, precum și „propagandiști” legați de decizia de recunoaștere a celor două regiuni separatiste. Unele se află geografic în zonele separatiste, așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk, spun diplomații europeni. Numele persoanelor și entităților nu a fost dezvăluit. Lista include și cei 11 membri ai Parlamentului Rusiei care au propus recunoașterea regiunilor și 351 de membri care au votat în favoarea acesteia. Ceilalți 17 care s-au abținut și s-au opus nu ar fi afectați.

Diplomații europeni au spus că persoanele și entitățile vor avea activele înghețate și vor primi interdicții de călătorie la nivelul Uniunii Europene. Ei au spus că președintele rus Vladimir Putin nu se află pe lista aflată în discuție în prezent.

UE consideră măsurile discutate marți drept „prima rundă de sancțiuni” dintr-un pachet care ar putea avea până la patru etape de escaladare, potrivit mai multor diplomați UE.

Sancțiunile impuse de Marea Britanie au vizat mari bănci rusești și o serie de oligarhi.

Premierul Marii Britanii Boris Johnson a anunțat sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Black Sea Bank. Patru din cele cinci bănci (Rossiya, IS Bank, General Bank și Black Sea Bank) care vor fi sancționate în 2022 se aflau și pe lista restricțiilor din 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Doar o bancă a scăpat în 2014, aceasta fiind Promsvyazbank, care a fost preluată de stat în 2017 și transformată într-un creditor pentru industria de apărare. Promsvyazbank este deținută de stat prin Agenția Federală de Administrare a Proprietăților, fiind principalul creditor al sectorului industriei de apărare din Rusia, scrie agenția Interfax. Promsvyazbank se numără printre creditorii de importanță sistemică din Rusia și ocupă locul 6 în clasamentul Interfax-100, un top care prezintă cele mai puternice bănci rusești. Până acum, PSB nu a fost supusă niciunei restricții din partea țărilor străine, deși se poziționează ca o „bancă pentru sectorul apărării”, iar restricțiile privind divulgarea informațiilor implicau că un astfel de scenariu nu a fost inițial exclus de autoritățile ruse.

Bank Rossiya se află deja pe lista de sancțiuni din SUA (Specially Designated Nationals List) din 2014, ceea ce implică cele mai stricte restricții posibile, inclusiv blocarea proprietăților și a conturilor, precum și interzicerea menținerii relațiilor de afaceri. AB Rossiya nu a mai putut emite carduri Visa și MasterCard. Cei mai mari acționari ai Bank Rossiya au fost oamenii de afaceri Yuri Kovalchuk, Nikolai Shamalov, Ghenady Timchenko, Mihail Shelomov și Alexei Mordashov. Actualii acționari ai Rossiya sunt necunoscuți, deoarece guvernul a permis băncilor sancționate să nu dezvăluie informații despre beneficiarii lor. Banca ocupă locul 12 în clasamentul Interfax-100.

General Bank operează în Crimeea și este deținută de Rossiya Bank, fiind sancționată și în 2014. Introducerea de noi restricții nu va afecta poziția financiară și operațiunile băncii, a declarat marți președintele consiliului de administrație Elena Blinova, comentând decizia autorităților britanice.

Black Sea Bank operează în Crimeea și se află în topul 200 bănci rusești în privința activelor. Banca este deținută de guvernul Crimeei prin intermediul Ministerului Proprietății și Relațiilor Funciare și este, de asemenea, sub sancțiunile SUA de câțiva ani.

IS Bank este înregistrată la Moscova și are o sucursală în Simferopol, capitala Crimeei. De asemenea, se află în topul 200 bănci ruse în funcție de active și desfășoară operațiuni active în Crimeea. Potrivit SPARK-Interfax, la sfârșitul anului 2020, banca deținea 24% în Harta unificată a orașului Sevastopol (UGCC), care furnizează carduri contactless pentru plata tarifelor la transportul public din oraș. Acţionarii băncii sunt un grup de persoane fizice (cel mai mare acționar deține un pachet de 17%).

Marea Britanie a sancționat și trei oligarhi: Ghenadi Timcenko, Igor și Boris Rotenberg. Detalii despre cei trei oligarhi AICI. În ceea ce el a descris drept „prima tranșă” de sancțiuni, Johnson a spus că bunurile celor trei persoane vor fi înghețate și le va fi interzisă intrarea în Marea Britanie.  „Orice bunuri pe care le dețin în Marea Britanie vor fi înghețate, persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici și le vom interzice tuturor persoanelor și entităților din Marea Britanie să aibă vreo relație cu ele”, a spus Johnson.

Doi dintre cei doi oligarhi Gennady Timchenko și Boris Rotenberg au fost de asemenea afectați de sancțiuni, în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Profesorul Tomila Lankina de la Universitatea de Economie din Londra a spus că deși aceste sancțiuni împotriva celor doi oligarhi au fost aplicate în 2014, efectele nu au fost majore. „Schimbarea se va realiza doar dacă vor fi impuse mai multe sancțiuni mai dure împotriva lor”, scrie BBC.

Unii parlamentari britanici au spus că guvernul ar fi trebuit să fie mai dur, vizând mai multe bănci și oligarhi.

Totodată, Canada, Australia și Japonia au anunțat miercuri că impun restricții asupra Rusiei. premierul Canadei Justin Trudeau a anunțat marți o „serie de sancțiuni” economice împotriva Rusiei „până când integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită”. Canada va „interzice canadienilor să efectueze orice tranzacție externă” cu teritoriile separatiste pro-ruse Lugansk și Donețk, va impune sancțiuni parlamentarilor ruși care au votat „decizia ilegală de recunoaștere a acestor teritorii” și va „interzice canadienilor să cumpere datorii rusești”, a declarat premierul, după anunțarea de sancțiuni similare de către Europa și Statele Unite. Între altele, sancțiuni suplimentare vor fi impuse împotriva băncilor rusești susținute de stat iar Canada va „interzice orice tranzacție financiară cu ele”, a adăugat el.

De asemenea, premierul din Australia Scott Morrison a anunțat miercuri sancțiuni împotriva oligahilor și băncilor ruși, ca reacție la decizia Moscovei de a muta trupe în estul Ucrainei. Descriind desfășurarea trupelor Rusiei ca fiind „inacceptabilă”, Morrison a spus că interdicțiile financiare și de călătorie vor fi impuse oficialilor ruși, precum și băncilor care au legături cu statul și armata, scrie Bloomberg.

Și premierul Japoniei Fumio Kishida a anunțat sancțiuni după ce guvernul său a condamnat recunoașterea de către Rusia a republicilor autoproclamate de la granițele Ucrainei ca o încălcare a dreptului internațional. Japonia va opri vizele pentru persoanele care au legături cu Donețk și Luhansk și le va îngheța bunurile. De asemenea, va interzice comerțul cu republicile separatiste și va interzice Rusiei să emită sau să distribuie noi datorii suverane în Japonia.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: