Țările din G7 vor opri finanțarea internațională pentru centrale pe bază de cărbune

poluare, emisii Sursa foto: Pixabay

Ţările din G7 au ajuns vineri la un acord privind stoparea finanţării internaţionale pentru construcţia de centrale electrice pe bază de cărbune care emit carbon, până la finalul anului, şi pentru îndeplinirea obiectivului global de combatere a schimbărilor climatice, transmite Reuters.

G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia. Oprirea finanţării combustibililor fosili este văzută ca un pas major spre limitarea creşterii temperaturii pe plan global, notează Agerpres, citând agenția internațională.

Faptul că Japonia va renunţa la finanţarea internaţională a proiectelor miniere într-un timp atât de scurt va face ca alte ţări, cum ar fi China, să fie din ce în ce mai izolate şi să se confrunte cu mai multe presiuni pentru a stopa finanţarea. China consumă aproximativ jumătate din cărbunele mondial şi este considerată cel mai mare emiţător global de gaze cu efect de seră.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Într-un comunicat, statele din G7 plus Uniunea Europeană susţin că “investiţiile internaţionale în cărbune trebuie oprite acum”. “Ne angajăm să luăm măsuri concrete spre renunţarea absolută la un nou sprijin guvernamental direct pentru centralele termice de cărbune până la finalul lui 2021, inclusiv prin asistenţa oficială pentru dezvoltare, finanţarea exporturilor, investiţii, şi sprijinirea promovării comerţului”, se arată în comunicat.

De asemenea, ţările G7 au fost de acord să lucreze cu alţi parteneri globali pentru a accelera dezvoltarea vehiculelor cu emisii zero.

 

România și cărbunele

România nu poate renunța în același timp atât la energia pe combustibili fosili de tip cărbune, cât și la energia pe gaz, și este important ca investițiile pe gaz să fie permise în continuare, pentru o tranziție spre o economie verde, a afirmat luna trecută europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL, grupul PPE), după ce Bruxelles-ul a amânat o decizie cu privire la includerea energiei nucleare și a gazului natural în noile reguli intitulate „taxonomia” ce privesc clasificarea activităților economice ce vor fi finanțate cu fonduri europene.

Guvernul a adoptat în aprilie ordonanța de urgență pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia. Societatea are nevoie sprijin pentru a-și putea achiziţiona certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului trecut. Ministerul Finanțelor va aloca, sub formă de grant, peste 660 milioane de lei. Pe de altă parte, Organizația Greenpeace România atrage atenția de mai multă vreme că factorii de decizie naționali susțin o formă eronată a planului de restructurare și decarbonare CEO, care pune în pericol compania, angajații și viitorul comunității din Gorj. Activiştii de mediu ai Greenpeace România solicită de o lungă perioadă de timp Ministerului Energiei să accelereze tranziţia energetică verde în ţara noastră şi, în acelaşi timp, să nu mai acorde, spun ei ilegal, sume generoase din bani publici subvenţionării cărbunelui. În viziunea organizaţiei non-guvernamentale, planurile de eliminare a cărbunelui trebuie să conţină măsuri care să susţină sistemul energetic naţional şi care să asigure locuri de muncă alternative decente pentru oamenii care lucrează acum în industria mineritului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: