Tensiunile crescânde în comerţul global reprezintă un risc pentru economia zonei euro, conform Raportului de Stabilitate Financiară publicat miercuri de Banca Centrală Europeană (BCE), relatează CNBC, conform News.ro.
În acelaşi document, BCE a subliniat că o creştere economică slabă este acum o ameninţare mai mare decât inflaţia ridicată în cele 20 de state membre ale uniunii monetare.
Ultimele date arată o creştere economică a zonei euro de 0,4% în al treilea trimestru, cel mai îridicat ritm din ultimii doi ani, în timp ce inflaţia generală a ajuns la 2% în octombrie.
Volatilitatea pieţelor financiare
BCE a semnalat ”o revenire a volatilităţii” în pieţele financiare de la ultimul raport din luna mai şi a avertizat că alte fluctuaţii sunt ”mai probabile decât de obicei”, din cauza evaluărilor exagerate ale activelor şi a concentrării riscurilor.
”Tensiunile comerciale globale în creştere şi o posibilă întărire a tendinţelor protecţioniste la nivel mondial ridică îngrijorări cu privire la impactul negativ asupra creşterii globale, inflaţiei şi preţurilor activelor”, se menţionează în raport.
Impactul planurilor economice ale lui Donald Trump
Deşi raportul nu menţionează direct victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA, economiile lumii se pregătesc pentru planurile acestuia de a impune tarife generale de 10% pe toate importurile în SUA, cu rate mult mai mari pentru anumite naţiuni, cum ar fi China.
Economiştii avertizează că implementarea acestor măsuri ar putea afecta euro, dacă o încetinire a exporturilor va determina BCE să reducă ratele dobânzilor mai rapid.