Investiţiile estimate în domeniul producţiei de energie nucleară până în anul 2030 vor fi de 8-9 miliarde de euro, a spus preşedintele Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, într-o conferință News.ro. Șeful Nuclearelectrica a prezentat și proiectele în lucru ale companiei și termenele de finalizare.
“În UE, energia nucleară acoperă 50% din electricitatea cu emisii reduse. (…) În România, astăzi, energia nucleară cu 1400 MW instalaţi acoperă 15-20% din necesarul de energie al României. Contribuţia energiei nucleare în România la totalul energiei fără emisii este de circa 33%. Asigurăm circa 11000 de locuri de muncă în condiţiile în care încep şi noile proiecte, şi atunci la orizontal începe să se facă vizibil. Estimăm investiţii până la sfârşitul anului 2030 în jur de opt-nouă miliarde de euro”, a afirmat preşedintele CA al Nuclearelectrica, în cadrul conferinţei News.ro.
Teodor Chirica adaugă că printre ţintele României privind decarbonarea până în 2030 se numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% şi reducerea dependenţei de importuri.
Șeful Nuclearelectrica a prezentat și proiectele în lucru ale companiei și termenele de finalizare.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Pentru retehnologizarea unității 1, oprirea este programată în 2026, aceasta urmând să repornească în 2029. 2028 este ținta de punere în funcțiune a reactoarelor modulare mici.
Nuclearelectrica şi-a propus finalizarea celor două noi unităţi care au la bază tehnologia CANada Deuterium Uranium (CANDU) până în anul 2031.