Mii de tineri, în special studenți, sunt interesați de stagii de practică sau chiar de locuri de muncă în sectorul IT&C, conform datelor adunate în urma târgului de job-uri organizat în luna martie de Liga Studenţilor din Facultatea de Automatică şi Calculatoare (LSAC) din Universitatea Politehnică Bucureşti. Unii jucători din piață constată că numărul de locuri de muncă din domeniu a scăzut în această primă parte a anului, pe fondul concedierilor masive din sector la nivel global, dar organizatorii târgului pentru studenții spun că firmele cu activitate în România sunt în continuare interesate de segmentul “entry level”.
Ediția din acest an a Târgului IT&C, cea de-a 16-a, a avut loc în al doilea weekend al lunii martieși, potrivit organizatorilor, aceasta a adunat peste 70 de companii care activează în domeniul IT, atât din România cât și din afara țării. Firmele au prezentat în cadrul evenimentului informații despre procesele de recrutare, posibilitățile de angajare, stagiile de practică și bursele oferite.
În cele 2 zile ale evenimentului, au fost prezenți peste 6500 participanți și au fost înregistrate peste 33000 de aplicări în cadrul companiilor, conform datelor transmise pentru Economedia de Bianca Mașala, manager de proiect al târgului IT&C.
I-am întrebat pe organizatori în ce măsură sunt vizibile în România efecte ale concedierilor masive pe care giganții Tech din Vest le aplică încă de anul trecut. “Momentan, deși în străinătate se reduce personalul destul de mult, în țara noastră, nu sunt încă vizibile aceste concedieri, firmele având în continuare nevoie de tineri cu dorință de muncă, pe care să îi formeze”, spune managerul de târg.
Aceasta menționează că există numeroase oportunități de joburi IT pentru tineri, de la stagii de practică până la internship-uri pe 3, 6, 9 luni sau 1 an, cu posibilitate de angajare după terminarea acestuia, joburi part-time sau full-time, toate plătite. În funcție de programul pentru care optează studenții, salariile încep de la 2500 de lei, cu diferite beneficii, în funcție de companie.
Interesul tinerilor a fost ridicat, au constatat participanții. „Pentru noi, a fost a patra prezență consecutivă la acest târg și aplicările ne-au depășit așteptările. Peste 1.100 de oameni și-au depus CV-urile pentru a fi în compania noastră și ne-a bucurat enorm interesul lor. A fost o ediție intensă, cu un număr record de participanți și am identificat o mulțime de studenți dornici să colaborăm în zonele de Web, Mobile și BI, noi având un istoric foarte bun în acest sens și oferindu-le flexibilitatea de care au nevoie pentru a-și urma studiile”, a declarat Karina Tătui, HR Manager-ul EXE Software, companie care a fost partener Gold al evenimentului.
Profilul participantului a fost cel al studentului, aflat fie la început de facultate, fie în ani terminali. Cea dintâi categorie s-a arătat interesată cu precădere de internship-uri, iar cea de-a doua s-a orientat spre part-time-uri, cu posibilitatea de extindere, după absolvirea studiilor, în general participanții exprimându-și nevoia de flexibilitate. Au existat, de asemenea, și proaspăt absolvenți, dornici să aprofundeze o carieră în domeniul tehnic sau persoane care își doresc o reconversie profesională și care au urmat cursuri specifice în acest sens, conform participanților.
IT-ul unul dintre cele mai tinere sectoare pe piața muncii în România
T&C-ul e unul dintre cele mai „tinere” sectoare din piața muncii, cu aproape jumătate dintre angajați având între 16 și 34 de ani (conform datelor din industrie, centralizate de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii ). E un domeniu care capătă tot mai multă importanță, cu cifre majorate de la un an la altul, iar în «Servicii în tehnologia informaţiei» se înregistrează cele mai mari salarii din România, la un nivel dublu față de media națională. Pe de altă parte, industria se confruntă de ceva vreme cu deficit de personal, iar mulți studenți cu specializări în Tehnologie sunt recrutați de companii încă din timpul facultății.
La începutul anului, media salarială netă în IT, la nivel național, era de 6.000 de lei pe lună, iar pentru angajații entry level de 4.000 de lei net, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial eJobs.
La nivelul pieței, numărul de locuri de muncă total (nu doar entry level) în IT a scăzut cu 5% în primul trimestru al anului față de precedentele trei luni, arată cele mai recente date centralizate de platforma BestJobs. Detalii AICI
Citește și: