Transnistria ar trebui să înceteze să mai respingă ofertele de aprovizionare alternativă cu energie, transmit oficialii UE

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Autorităţile din regiunea separatistă transnistreană a Moldovei ar trebui să înceteze să mai respingă ofertele de aprovizionare alternativă cu energie, a declarat Comisia Europeană, în contextul în care tensiunile politice au crescut după decizia Rusiei de a întrerupe fluxul de gaze naturale, relatează POLITICO, conform News.ro.

„Am înţeles că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie şi, de asemenea, asistenţă umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de afaceri externe şi politică de securitate.

Hipper a răspuns la o întrebare din partea POLITICO, care a văzut săptămâna aceasta o scrisoare care dezvăluie faptul că administraţia pro-Kremlin a republicii nerecunoscute a refuzat propunerea Chişinăului de a-i fi facilitat accesul pe piaţa europeană a gazelor şi a refuzat inclusiv ofertele de ajutor umanitar. „Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chişinăul pentru a aborda situaţia în interesul populaţiei locale”, a declarat Hipper.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Luni, în cadrul unei discuţii cu uşile închise cu jurnalişti şi înalţi funcţionari ai administraţiei, prim-ministrul moldovean Dorin Recean a acuzat Moscova că a provocat acest impas. „Aceasta este o criză de securitate pe care Rusia, prin folosirea energiei ca armă, încearcă să o inducă în regiune”, a spus el. „Au oprit aprovizionarea cu gaz a regiunii pe care o controlează prin faptul că au staţionat ilegal trupe militare acolo şi nu permit nimănui să ajute regiunea”, a spus Recean.

Transnistria a rămas autonomă de facto de la războiul dintre regiunea separatistă şi Moldova după căderea Uniunii Sovietice în anii 1990 şi găzduieşte peste o mie de soldaţi ruşi.

Sute de mii de persoane din Transnistria au rămas fără încălzire şi apă caldă după ce Gazprom, compania energetică de stat a Rusiei, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul de tranzit al gazelor prin Ucraina vecină.

Guvernul moldovean susţine că Moscova a refuzat să exporte gaze naturale în Transnistria prin rutele alternative disponibile, ca parte a unei încercări de a inflama tensiunile sociale înainte de alegerile parlamentare care sunt prevăzute în acest an.

Potrivit lui Recean, criza ar putea duce în cele din urmă la sfârşitul independenţei autodeclarate a Transnistriei. „Obiectivul nostru este să reintegrăm ţara. Iar acest lucru ar trebui să pornească de la faptul că Rusia ar trebui să îşi retragă trupele pentru ca noi să o putem administra în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluţie paşnică la acest conflict”, a declarat Recean.

Anatolii Dirun, profesor asistent la Şcoala de Ştiinţe Politice din Tiraspol, a declarat că autorităţile transnistrene mizează pe timp şi speră ca Moscova să găsească o soluţie. „Cred că s-ar putea întâmpla în poate o săptămână, poate două săptămâni şi, în acest fel, autorităţile preferă să aştepte câteva săptămâni până când Rusia intervine şi rezolvă această problemă”, a explicat profesorul.

Anna-Kaisa Itkonen, purtător de cuvânt al UE pentru energie şi locuinţe, a declarat că Bruxelles-ul a înfiinţat un grup de lucru cu Moldova şi monitorizează „situaţia foarte gravă” din regiune. „Continuăm să avem schimburi regulate cu autorităţile moldovene pentru a atenua orice consecinţe ale încetării livrărilor de gaze ruseşti către ţară”, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu invata nimic oficialii nostri de la UE…. de ce trebuie sa salvam noi rusnacii din Trasnistria?…. am citit un articol ca ingheata unii prin Iakutia ca nu au mai reparat rusii centralele termice, o ocazie deosebita pentru UE sa se remarce….

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.