Tribunalul Bucureşti respinge cererea companiei germane Pegasus de anulare a mărcii româneşti de biciclete Pegas

bicicleta pegas - imagine de prezentare Foto: Bicicleta Pegas - imagine de prezentare

Tribunalul Bucureşti a respins cererea companiei germane Pegasus de anulare a mărcii româneşti Pegas, potrivit deciziei instanţei. Decizia nu este însă definitivă.

Respinge acţiunea în anularea mărcii naţionale PEGAS nr. 107091/M 2009 07012, ca neîntemeiată. Admite excepţia inadmisibilităţii acţiunii în contrafacere. Respinge acţiunea în contrafacere ca inadmisibilă. Cu apel în 30 de zile de la comunicare”, a arătat Tribunalul Bucureşti.

Compania germană Zeg Zweirad – Einkaufs – Genossenschaft EG, care produce biciclete sub diverse mărci, printre care şi Pegasus, a dat în judecată compania Atelierele Pegas din Bucureşti.

Analize Economedia

Germanii au cerut instanţei să anuleze certificatul eliberat de Oficiul Naţional pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru marca românească Pegas, deținută de omul de afaceri Iulian Stanciu (CEO-ul eMAG) și radierea acesteia din Registrul Naţional al Mărcilor.

Zeg Zweirad – Einkaufs – Genossenschaft EG, companie cu sediul la Koln, a început demersurile în instanță după ce, în 2017, Oficiul European de Proprietate Intelectuala a stabilit definitiv că cele două mărci, Pegasus (Germania) şi Pegas (România), sunt similare şi nu pot coexista pe piaţa UE, pentru ca s-ar crea confuzie pentru clienţi.

În 2015, omul de afaceri Iulian Stanciu, șeful eMag.ro, prin intermediul companiei Network One Distribution, a preluat pachetul majoritar al producătorului local de biciclete Atelierele Pegas București.

Bicicleta Pegas a apărut în anii  ’70 la fabrica de armament Tohani Zărnești. În 2010, Andrei Botescu de la firma Atelierele Pegas Bucureşti a înregistrat marca Pegas la OSIM, după ce a aflat, în urma unui telefon la fabrica din Zărnești, că nu se mai produc biciclete sub acest brand din 2005.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: