Turismul european învie, dar gusturile s-au schimbat. Turiștii vizitează mai multe locuri, caută destinații mai luxoase și stau mai mult

avion, zboruri, calatorii, turism Sursa foto: Pexels

Europenii caută destinații alternative pentru escapadele lor, ceea ce a dus la o creștere a rezervărilor pentru Belgia și Germania, afirmă Airbnb, în contextul în care UE pregătește un certificat de vaccinare Covid pentru a facilita călătoriile în blocul comunitar, scrie Financial Times.

Furnizorul de servicii de cazare pe termen scurt a transmis că numărul clienților din UE care caută sejururi în alte țări din Europa a fost cu până la o treime mai mare în săptămâna până pe 24 mai, comparativ cu aceeași săptămână din 2019.

Belgia a înregistrat cel mai mare salt în interes, căutările crescând cu 31%, urmată de Germania, care a crescut cu 28% comparativ cu nivelurile din 2019 și de Franța cu 15%.

Airbnb a anunțat că, în săptămâna până la 22 mai, căutările efectuate pe platforma sa de cetățenii UE au fost la cele mai înalte niveluri de la începutul pandemiei, în semn de încredere a consumatorilor că vaccinările și testele vor determina retragerea pandemiei.

„Ne pregătim pentru ceea ce credem că va fi revenirea secolului pentru călătorii, dar călătoriile vor arăta altfel. Europenii vizitează mai multe locuri, rămân mai mult timp și sunt mai flexibili”, a declarat Emmanuel Marill, directorul regional al Airbnb în Europa.

Datele firmei de analize AirDNA extrase din rezervările Airbnb arată că consumatorii optează și pentru sejururi mai luxoase datorită nivelurilor ridicate de economii acumulate în timpul lockdown-urilor și dorinței de a compensa vacanțele pierdute de pandemie.

Cererea de cazare de lux a revenit la 87 la sută din nivelurile din 2019 în martie anul acesta, în timp ce cererea pentru sejururi ieftine a fost de doar 51 la sută.

Airbnb a transmis că rezervările de cazare pe care le clasifica drept „unice”, cum ar fi casele originale numite „Trulli” (singular „Trullo”) din Alberobello sau castelele din Spania, au crescut cu 94% în cele patru luni până la sfârșitul lunii aprilie 2021 comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Locațiile rurale au depășit mediul urban ca destinații, a adăugat compania, locuri precum Var, în Provența, fiind rezervate mai mult decât Parisul.

Călătoriile în Europa și-au revenit mult mai lent decât în ​​SUA, care a avut un avans mai rapid al vaccinărilor și blocaje mai puțin stricte.

În încercarea de a spori călătoriile în blocul comunitar, Consiliul European a aprobat săptămâna trecută regulamentul pentru un certificat digital Covid care urmează să ilustreze statutul de vaccinare al unei persoane sau dacă a avut un rezultat negativ la testul Covid-19.

Certificatul urmează să fie implementat de la 1 iulie, cu o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni. Alianța Europeană pentru Turism a avertizat că statele membre ar trebui să evite întârzierea introducerii sale, deoarece „reziliența sectorială este la limită”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: