Ucraina a strâns 277 milioane de dolari din vânzarea de obligațiuni de război

dolari Sursă foto: Unsplash

Ucraina a strâns marţi 277 milioane de dolari din vânzarea de obligaţiuni de război, ultimul efort de strângere de fonduri al autorităţilor de la Kiev care mizează pe sprijinul global pentru Ucraina în lupta împotriva invaziei ruseşti, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Obligaţiunile de război vândute de Ucraina au un randament de 11% şi o valoare nominală de aproximativ 33 de dolari.

Vânzarea acestor obligaţiuni s-a lovit de unele dificultăţi care au complicat achiziţiile investitorilor interesaţi să le cumpere. Ministerul ucrainean al Finanţelor a tăiat accesul la pagina sa de Internet din străinătate, în ideea de a evita atacurile cibernetice. Îngrijorările cu privire la procedura de decontare şi lipsa informaţiilor a făcut ca unele fonduri internaţionale să rămână deoparte.

Confruntată cu o forţă militară mult mai mare, obligaţiunile de război reprezintă una dintre soluţiile pentru strângere de fonduri adoptate de Ucraina pentru a obţine bani pentru forţele sale armate şi civilii săi.

Săptămâna trecută, Banca Naţională a Ucrainei a pus la punct un cont special unde oamenii din întreaga lume pot face donaţii iar Guvernul de la Kiev a comunicat o adresă crypto pentru a strânge fonduri în Bitcoin şi alte monede digitale. Până marţi dimineaţa, în aceste conturi s-au acumulat donaţii în valoare de peste 17 milioane de dolari, potrivit firmei de analiză în blockchain Elliptic. Dacă se adaugă şi ONG-urile care oferă sprijin pentru forţele armate, valoarea totală a donaţiilor a ajuns la 24,6 milioane de dolari, susţine Elliptic.

Pe reţelele sociale, marţi, înainte de licitaţia de obligaţiuni de război, utilizatorii cereau informaţii pe contul de Twitter al Ministerului ucrainean al Finanţelor cu privire la modul cum pot cumpăra obligaţiuni. Alţii arătau spre alte modalităţi pentru a face donaţii, precum contul special al Băncii Naţionale.

Toate aceste diferite campanii de strângere de finanţare încearcă să profite de condamnarea globală a invaziei declanşate de Vladimir Putin asupra ţării vecine. Guvernele străine şi-au extins sancţiunile, au întrerupt accesul băncilor ruseşti la sistemul SWIFT şi au închis spaţiul aerian pentru avioanele ruseşti.

Sursă foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *