Ucraina a cerut vineri Statelor Unite şi Germaniei să impună sancţiuni grupului rus Gazprom, pe care îl acuză că se foloseşte de energie ca armă politică, după ce gigantul energetic a implementat un acord de tranzit cu Ungaria care privează Kievul de gaze naturale, transmite News.ro.
Potrivit termenilor acordului de aprovizionare pe termen lung cu Budapesta, care a intrat în vigoare vineri, Gazprom nu va mai livra gaze Ungariei via Ucraina ci prin Serbia şi Austria.
Acest lucru privează Ucraina de venituri din tranzit, iar ţara nu va mai putea importa fluxuri inverse de gaze din Ungaria, practică folosită din 2015 pentru a nu mai cumpra gaze direct din Rusia.
Legăturile Kievului cu Moscova sunt în criză de la anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, şi susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei.
Iuri Vitrenko, şeful companiei ucrainene de stat Naftogaz, a cerut Washingtonului şi Berlinului să onoreze ceea ce au promis, să adopte o atitudine fermă împotriva Moscovei, angajament făcut contextul finalizării gazouctului rusesc Nord Stream 2 către Germania.
”Kremlinul face acest lucru intenţionat. Nici măcar nu este un avertisment, este în mod evident folosirea gazelor în scop politic”, a afirmat Vitrenko pe Facebook.
”O declaraţie comună a Statelor Unite şi Germaniei a afirmat că dacă Kremlinul va folosi gazele ca o armă, atunci va exista un răspuns corespunzător. Aşteptăm acum impunerea de sancţiuni unei filiale deţinută integral de Gazprom, operatorul Nord Stream 2.”
Acesta a făcut referire la un acord între Berlin şi Washington referitor la Nord Stream 2, convenit în iulie.
Disputa survine într-un moment sensibil pentru Rusia, care doreşte ca Germania să certifice gazoductul Nord Stream 2 către Germania, care a fost finalizat.
Rusia neagă acuzaţiile.
Washingtonul şi Berlinul nu au răspuns imediat apelului făcut de Vitrenko. Kremlinul a respind criticile ucrainene ca fiind nefondate şi politizate.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Rusia îşi îndeplineşte obligaţiile conform contractelor pentru gaze existente.
Gazprom nu a răspuns solicitărilor de comentarii.