UE și Ucraina ar intenționa să extindă cooperarea în domeniul energiei regenerabile și al hidrogenului

energie verde incalzire globala bec sursa foto: Pexels/ Singkham

Uniunea Europeană și Ucraina intenționează să extindă cooperarea în domeniul energiei regenerabile și al hidrogenului pentru a promova dezvoltarea țării, al cărei sistem energetic a fost grav afectat de atacurile rusești, potrivit unui proiect de document obținut de Reuters, informează news.am.

Un proiect de memorandum de înțelegere urmează să fie semnat în cadrul unui summit între președintele ucrainean Volodimir Zelensky și înalți oficiali europeni, care va avea loc la Kiev la sfârșitul acestei săptămâni.

Documentul ar putea fi modificat înainte de a fi aprobat de guvernele membre.

Proiectul prevede că UE și Ucraina vor îmbunătăți condițiile de reglementare, financiare și de mediu pentru a “accelera semnificativ implementarea energiei regenerabile în Ucraina” și pentru a atrage investiții în acest sector.

Luna aceasta, UE a declarat că va furniza Ucrainei 1.000 de generatoare dintr-o rezervă situată în Polonia, după ce a oferit deja 1.400.

Proiectul de acord depășește astfel de dispoziții de urgență și urmărește să sprijine Ucraina în construirea de energie regenerabilă și în dezvoltarea sectoarelor incipiente cu emisii reduse de dioxid de carbon – chiar și în contextul războiului în curs de desfășurare în urma invaziei Rusiei din februarie 2022.

UE și Ucraina vor face schimb de informații cu privire la previziunile privind cererea de hidrogen și de gaze regenerabile, cum ar fi biometanul, și vor sincroniza modalitățile de certificare a acestora, în timp ce încearcă să creeze o piață a gazelor care nu sunt combustibili fosili, se arată în proiect.

“Scopul este de a oferi potențialilor investitori un maxim de claritate cu privire la dezvoltarea industriei și la piața acestor gaze”, se arată în proiect.

Cu toate acestea, proiectul nu precizează dacă cooperarea se va limita la hidrogenul produs din energie electrică regenerabilă, pe care UE dorește să îl extindă foarte mult pentru a îndeplini obiectivele climatice, sau dacă se va extinde și la alte tipuri.

Marea majoritate a hidrogenului utilizat în prezent în Europa este produs din combustibili fosili, în cadrul unui proces care produce emisii de CO2 care încălzesc planeta.

Potrivit unui alt proiect de document, nouă țări, printre care Franța și Ungaria, au cerut să includă în acordul cu Ucraina și alte “gaze cu emisii reduse de dioxid de carbon”, un termen care ar putea include hidrogenul produs din energie nucleară.

sursa foto: Pexels/ Singkham

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *