Un ONG, câteva companii din industria energetică și un institut de cercetare se aliază într-un “consorțiu al hidrogenului” pentru a obține bani europeni

consortiu hidrogen Sursa foto: Asociatia Centrul Roman al Energiei

Centrul Român al Energie (CRE), o organizație non-guvernamentală, a semnat în 22 iulie, Memorandumul de Înțelegere pentru crearea cadrului de colaborare tehnică și de cercetare în domeniul integrării hidrogenului în procese industriale și decarbonării industriilor grele. Semnatarii fondatori ai noului consorțiu vor viza finanțarea directă a Comisiei Europene prin programul Orizont Europa.

Fondatorii consorțiului sunt LIBERTY Steel Group, parte a GFG Alliance deținută de Sanjeev Gupta (care trece în această perioadă prin mari probleme financiare), MTAG Switzerland, corporația internațională de inginerie, ICSI Rm. Vâlcea, Institutul Românesc de Cercetare și Dezvoltare și Adrem, compania de servicii energetice.

Acordul, semnat în prezența reprezentanților Ministerului Energiei, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și Consiliului Concurenței, “va promova, facilita și consolida cooperarea internațională în domeniul cercetării, inovării și dezvoltării de noi tehnologii de producere a energiei, combustibililor și
eficienței proceselor industriale”, transmit inițiatorii săi. Parteneriatul pan-european își propune să se implice în dezvoltarea durabilității și decarbonării, susțin promotorii asocierii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Companiile fondatoare ale proiectului, intenționează să colaboreze într-o
serie de moduri, inclusiv proiecte comune de cercetare și proiecte pilot și servicii de consultanță tehnică și comercială comune, servicii de instruire, studii de caz și posibile activități de dezvoltare a afacerilor legate de hidrogenul verde, oțelul verde, sursele regenerabile de energie și stocarea energiei, printre altele. Companiile spun că se vor implica și în acțiuni de predarea și educație.

„Noile tehnologii, combustibilii alternativi și aplicațiile lor industriale creează premisele unui viitor
cu adevărat durabil”, a declarat Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energie (CRE) și CEO al Adrem.

Sanjeev Gupta, Președinte si CEO al GFG Alliance și LIBERTY Steel Group, a susținut și el că “Trebuie să reinventăm și să decarbonăm rapid producția de oțel, deoarece nevoia de a ne reduce emisiile devine
din ce în ce mai presantă în contextul creșterii cererii globale pentru produsele noastre și a presiunii legislative să devină neutra din punct de vedere al emisiilor de carbon”. “Hidrogenul verde și
fabricarea oțelului cu hidrogen au potențialul de a rezolva această problemă și credem că acești parteneri, care împărtășesc angajamentul nostru de a include mai mulți tineri în acest domeniu critic de cercetare, ne vor ajuta pe noi și industria largă să ajungem la GREENSTEEL mai repede”, a transmis Gupta.

„Este o „ premieră ”pentru România că un consorțiu eterogen, dar cu competențe complementare, se unesc pentru a implementa noi tehnologii emergente la scară mai mare. Este o „revoluție” globală care se întâmplă în fața noastră și România nu poate rămâne cu rolul de privitor”, a spus Mihai Varlam, Președintele Consiliului ICSI Rm. Vâlcea.

Adrian Bodea, CEO MTAG Switzerland, a subliniat că preocuparea globală în creștere față de schimbările climatice determină deja industriile cheie, care generează amprenta masivă de CO2, să se decarbonizeze prin modernizarea tehnologiei și optimizarea proceselor lor industriale. “Marile sectoare industriale, în afară de metalurgie, investesc eforturi și resurse uriașe pentru a deveni VERDE, ținta pentru acest deceniu fiind atingerea amprentei de carbon „zero”. Scopul nostru este să transformăm ceea ce este acum cercetarea în acest domeniu, într-o tehnologie industrială viabilă la scară largă”, a spus Bodea.

Cine sunt membrii fondatori

Centrul Român al Energie (CRE) funcționează ca o organizație neguvernamentală, non-profit și nonpolitică. Obiectivul principal declarat al CRE este promovarea participării active a companiilor energetice de stat și private din România în parteneriatele europene, în proiectele europene cofinanțate și chiar în procesul decizional european.

LIBERTY Steel Group este o companie globală de siderurgie și minerit cu o capacitate de rulare de peste
20 de milioane de tone pe an (mtpa), o capacitate de oțel lichid de peste 14mtpa și are în jur de 30.000
de angajați și contractori cu sediul în peste 200 de locații din întreaga lume. LIBERTY este acum al optulea cel mai mare producător de oțel la nivel global (cu excepția Chinei). LIBERTY face parte din Alianța GFG, un grup de afaceri globale și investiții axate pe sectoarele metalelor și energiei regenerabile deținute de Sanjeev Gupta și familia sa, care trece acum prin probleme financiare.

MTAG Switzerland este o corporație de inginerie internațională specializată în dezvoltarea de soluții
pentru industria siderurgică.

ICSI este Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI
Rm. Vâlcea este o unitate de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică sub coordonarea Ministerului
Cercetării și Inovării.

Adrem reprezintă trei companii românești cu specific energetic: Adrem Engineering, Adrem Invest și Adrem Link. Împreună, companiile Adrem oferă produse, servicii și soluții care acoperă domeniul energetic.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: