Ungaria. Partidul condus de Viktor Orban vrea să transfere o parte din activele statului către fundaţii cvasi-private. Opoziția: “este un furt organizat al activelor aparţinând poporului ungar”

Budapesta, Ungaria Sursa foto: Pexels

Partidul la putere în Ungaria urmează să aprobe transferul unei părţi din activele statului către o serie de noi fundaţii cvasi-private, transmite presa internațională. Potrivit adversarilor premierului Viktor Orban, această mișcare îi va permite acestuia să îşi sporească controlul asupra puterii, indiferent de rezultatul alegerilor, scrie Bloomberg, citat de Agerpres.

Parlamentul de la Budapesta urmează să voteze marţi o lege privind înzestrarea a peste zece fundaţii cu active ale statului variind de la apartamente, un palat, participaţii la companii de tip blue-chip, un producător de oţel şi un stadion de fotbal, toate în valoare de mai multe miliarde de dolari. Majoritatea acestor fundaţii vor fi deţinute de universităţile de stat şi vor fi conduse de cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Viktor Orban, în unele cazuri fiind vorba chiar de miniştri din Guvernul său.

În paralel, Ungaria a cerut Uniunii Europene să poată direcţiona o cincime din granturile pe care este eligibilă să le primească din Fondul european de relansare pentru a putea finanţa “modernizarea universităţilor”, care vor fi supervizate de board-urile fundaţiilor. Însă această intenţie riscă să declanşeze reacţia Comisiei Europene, care ar putea decide oprirea finanţării pentru statele care îi prejudiciază interesele financiare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Înzestrarea fundaţiilor cvasi-private vine cu aproximativ un an înainte de ceea ce se anunţă a fi cele mai strânse alegeri parlamentare de la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010. În timp ce Guvernul de la Budapesta susţine că este vorba de o nouă modalitate pentru a moderniza totul, de la învăţământul superior la politica culturală, liderii partidelor de opoziţie denunţă ceea ce numesc o încercare a lui Viktor Orban şi a aliaţilor săi de a se asigura că îşi vor putea menţine influenţa asupra economiei şi instituţiilor care influenţează modul de gândire chiar şi în situaţia în care vor pierde alegerile. “Acesta este un furt organizat al activelor aparţinând poporului ungar”, spune Gergely Arato, membru al partidului de opoziţie a Demokratikus Koalicio.

Până acum nu există o evaluare exactă a valorii totale a activelor ce vor fi transferate fundaţiilor. Însă, potrivit calculelor Bloomberg, numai participaţiile deţinute de stat la compania energetică Mol Nyrt şi la producătorul de medicamente Gedeon Richter Nyrt ar avea o valoare totală de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Sub conducerea lui Viktor Orban, Ungaria a decăzut în raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de Transparency International, iar acum este la egalitate cu Bulgaria şi România, drept ţara cu cele mai mari probleme cu mita din UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: