Uniunea Europeană a cerut Rusiei să anuleze un decret prin care sprijină regiuni din Donbas, prin recunoașterea mărfurilor din regiunile separatiste ca fiind egale cu cele rusești

Donbas Ucraina Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană a solicitat anularea unui decret semnat de președintele rus, Vladimir Putin, privind susţinerea regiunii Donbas, care prevede că certificatele de origine ale mărfurilor ce provin din republicile separatiste Donețk și Lugansk sunt recunoscute în Federația Rusă și sunt considerate egale cu cele rusești, relatează Russia Today, citată de Rador.

„Solicităm Rusiei să anuleze această decizie și să înceteze să întreprindă măsuri unilaterale care nu fac decât să provoace o nouă exacerbare a conflictului din estul Ucrainei”, se spune în  declarația Serviciului de politică externă al Uniunii.

Emisarul Rusiei în Grupul de contact pentru soluționarea situației din estul Ucrainei, Boris Grîzlov, a vorbit recent despre decretul liderului rus, Vladimir Putin, privind acordarea de sprijin umanitar pentru anumite zone din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina. El a declarat că „decretul președintelui Rusiei este un răspuns forțat la acțiunile Kievului, care vizează escaladarea conflictului și, de fapt, intră sub incidența convenției ONU” cu privire la prevenirea manifestărilor de genocid. Preşedintele rus, Vladimir Putin i-a ordonat Guvernului rus să ia o serie de măsuri care vor duce la relaxarea condițiilor de acces a mărfurilor care provin din anumite zone din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina pe piața rusă.

Amintim că Ministerul ucrainean de Externe a transmis Rusiei, pe 16 noiembrie, o notă de protest, condamnând decretul preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind accesul liber şi acceptarea certificatelor de provenienţă pe piaţa din Rusia a mărfurilor şi produselor ce provin din Donbas. Potrivit decretului, mărfurile produse în Donbas pot fi comercializate pe piaţa din Rusia. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră drept o ingerință gravă în afacerile interne ale țării decretul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, privind accesul liber pe piaţa din Rusia a mărfurilor provenite de pe teritoriul regiunii Donbas şi recunoașterea certificatelor de origine a acestor mărfuri și a transmis o notă de protest Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Putin a semnat luni, 15 noiembrie, un decret privind acordarea de sprijin umanitar republicii populare Doneţk şi republicii populare Lugansk. Potrivit acestui decret, certificatele de origine ale mărfurilor ce provin din cele două republici sunt recunoscute în Federația Rusă și sunt considerate egale cu cele rusești, în cadrul achizițiilor de stat. Documentul anulează, de asemenea, cotele taxelor şi impozitelor de export și import pentru mărfurile achiziţionate din Rusia de către republica populară Doneţk şi republica populară Lugansk și invers. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că acest decret contravine Acordurilor de la Minsk şi așteaptă ca Franța și Germania să condamne acțiunile Federației Ruse. Autorităţile din Donețk au catalogat decretul lui Putin privind Donbasul o gură de aer pentru întreprinderile din regiune.

„Considerăm semnarea de către președintele Federației Ruse a unui decret… privind recunoașterea de Federația Rusă a așa-numitelor „certificate de origine a mărfurilor”, care sunt eliberate în teritoriile ocupate temporar de Rusia, regiunile Doneţk şi Lugansk, drept un amestec flagrant în afacerile interne ale Ucrainei, încălcarea legislaţiei sale şi a dreptului internaţional… O notă de protest a fost transmisă Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse”, a anunţat MAE ucrainean, într-o declarație publicată marți, 16 noiembrie, pe site-ul instituţiei.

Se menţionează că acțiunile Federației Ruse contrazic obligațiile Moscovei asumate în cadrul Acordurilor de la Minsk în Formatul Normandia. Recunoașterea certificatelor … și alte măsuri prevăzute de decret denotă în mod evident politica deliberată a Rusiei de a atrage teritoriile ocupate temporar ale statului nostru în spațiul său economic, politic, electoral și informațional”, a adăugat Ministerul de Externe de la Kiev, într-un comunicat.

Fostul preşedintele ucrainean, Petro Poroșenko, a calificat decretul lui Putin privind Donbasul drept o palmă dată Ucrainei. Ministerul de Externe de la Kiev a precizat că va continua să consolideze sprijinul internațional acordat Ucrainei pentru a forța Rusia să renunţe la acțiunile sale distructive. În luna noiembrie 2014, Petro Poroșenko, care era pe atunci președintele Ucrainei, a semnat un document care a fost numit „decretul privind blocada economică”: instituțiile statului, băncile și chiar închisorile au fost retrase de pe teritoriul regiunii Donbas, necontrolat de Ucraina. Kievul a încetat să mai plătească pensii și salarii lucrătorilor din sectorul public, locuitorilor din regiune mult mai devreme – de pe la mijlocul verii 2014. Din luna aprilie 2015, autoritățile autoproclamatelor republici au început să plătească în mod independent pensii rezidenților, iar din mai – și salarii angajaților de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: