Vicepreședintele BCE despre condițiile pentru retragerea măsurilor de stimulare: grad de vaccinare de 70% în Europa și o evoluție foarte bună a economiei

euro-bani-Pixabay Foto: Pixabay

Banca Centrală Europeană poate începe retragerea măsurilor de stimulare a economiei atunci când ritmul campaniei de vaccinare ajunge la un nivel critic (necesar imunizării de grup) şi redresarea economiei accelerează, a afirmat Luis de Guindos, vicepreşedintele BCE, transmite Reuters. Până acum a fost vaccinată mai puţin de 30% din populaţia adultă a Europei, iar experţii susţin că un nivel de 70% ar putea fi atins în august, notează Agerpres.

Viitoarea reuniune de politică monetară a BCE este programată în 10 iunie, iar unii membri ai Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene cer o reducere a achiziţiilor de obligaţiuni, în timp ce alţii, în special din sudul zonei euro, cer menţinerea măsurilor de sprijin.

“Dacă, prin accelerarea campaniei de vaccinare, reuşim până în vară să vaccinăm 70% din populaţia adultă a Europei, iar economia are o evoluţie foarte bună, am putea de asemenea să începem să ne gândim la retragerea măsurilor de stimulare”, a afirmat Luis de Guindos, într-un interviu acordat publicaţiei italiene la Repubblica, citat de Agerpres. “Normalizarea politicii monetare ar trebui să se realizeze în acelaşi timp cu normalizarea economiei”, a adăugat acesta.

Până acum a fost vaccinată mai puţin de 30% din populaţia adultă a Europei, iar experţii susţin că un nivel de 70% ar putea fi atins în august.

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene a avertizat asupra menţinerii măsurilor de sprijin pentru o perioadă prea îndelungată. “Prelungirea măsurilor prea mult timp poate crea riscul unui pericol moral, precum şi zombificarea unor părţi ale economiei europene. Va fi crucial ca aceste măsuri să fie retrase gradual după criză, cu multă prudenţă, pentru a nu afecta ritmul redresării economiei”, a declarat oficialul BCE.

Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat recent că guvernele nu-şi pot permite să renunţe la eforturile de sprijinire a economiei în timpul crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Propriile măsuri adoptate de BCE “pot fi recalibrate dacă este necesar pentru a menţine condiţii favorabile de finanţare”, a dat asigurări Lagarde. Programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (PEPP) are o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro şi ar urma să se încheie în martie 2022.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *