VIDEO Planul de investiţii în infrastructură al preşedintelui Biden a depăşit o etapă cheie în Senatul american

joe biden sursa foto: Facebook The White House

Planul de investiţii în infrastructură în valoare de de 1,2 trilioane de dolari al preşedintelui Joe Biden a depăşit sâmbătă o etapă cheie în Senatul american, unde adoptarea sa pare de acum garantată, urmând să fie trimis în Camera Reprezentanţilor, transmit agențiile AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Rezultat al mai multor luni de negocieri şi al unui consens mai rar obţinut între senatorii republicani şi cei democraţi, acest plan prevede 550 de miliarde de dolari în cheltuieli federale pentru drumuri, poduri, transport, precum şi internet de mare viteză şi combaterea schimbărilor climatice.

Acesta valorează 1,2 trilioane de dolari – echivalentul PIB-ului Spaniei în 2020, dacă luăm în considerare reorientarea altor finanţări publice existente.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cu votul a 67 de senatori (18 republicani, inclusiv liderul Mitch McConnell, şi 49 de democraţi) şi opoziţia altor 27, Senatul a decis să pună capăt dezbaterii asupra proiectului de lege. Astfel, prin acest vot, au aprobat limitarea dezbaterii asupra acestei iniţiative, ceea ce poate deschide calea unei posibile aprobări, deşi nu s-a stabilit deocamdată în mod clar când va avea loc votul final.

Pentru acest vot procedural era nevoie de 60 de voturi. Numărul de voturi favorabile obţinut sâmbătă marchează un pas decisiv, deoarece evidenţiază şansele foarte mari ca textul să fie adoptat ulterior cu o majoritate simplă (51 voturi) în Senat. Dar textul intră acum într-o altă etapă procedurală şi ar putea exista noi voturi pentru amendamente.

Votul a avut loc după o săptămână de deliberări cu privire la amendamentele individuale depuse de diferiţi senatori şi după ce s-a ajuns la un acord cu privire la textul final de 2.700 de pagini, duminica trecută.

Prin urmare, votul final ar putea avea loc la începutul săptămânii sau poate chiar la acest sfârşit de săptămână, regulile foarte flexibile ale Senatului american făcând posibilă accelerarea procedurilor, cu condiţia obţinerii unanimităţii.

Acordul “reprezintă o investiţie istorică”, a scris sâmbătă pe Twitter Joe Biden.”Nu ne putem permite să nu-l punem în practică”.

 


Biden a asigurat că acest proiect, împreună cu planul său “Rebuild Better”, va crea în medie “două milioane de locuri de muncă bine plătite în fiecare an în următorul deceniu”.

Adoptarea acestui proiect ar oferi o victorie răsunătoare preşedintelui democrat de la Casa Albă, care mizează pe redresarea economică şi lupta împotriva ravagiilor pandemiei de COVID-19.

În schimb, fostul preşedinte republican Donald Trump a opinat sâmbătă că acest acord este “o ruşine”.

“Va fi foarte dificil pentru mine să susţin pe cineva suficient de prost pentru a vota în favoarea acestui acord”, a ameninţat Trump într-o declaraţie, în contextul în care fostul preşedinte continuă să fie foarte popular în rândul alegătorilor republicani, iar alegerile la jumătatea mandatului (“midterms”) din 2022 se apropie.

Republicanii care susţin proiectul sunt însă conştienţi că aceste investiţii sunt foarte populare în rândul alegătorilor, iar influentul lider republican Mitch McConnell a apărat sâmbătă un text imperfect, dar care reprezintă rezultatul unui “compromis”.

În luna martie, preşedintele Biden propusese o investiţie în valoare de 2,3 trilioane de dolari, dar Casa Albă a trebuit să reducă suma propusă ca urmare a criticilor republicanilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: