Consiliul General al Municipiului București votează marți, 31 octombrie, Proiectul de Hotărâre de Consiliu pentru predarea celor 100 de autobuze electrice către Asociația de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov (TPBI). Sunt primele autobuze electrice pe care Primăria București le-a cumpărat, furnizorul este compania BMC din Turcia, iar autobuzele sunt produse la o fabrică din China și aduse cu vaporul la Constanța și apoi pe trailer la București.
Primele 51 de autobuze au ajuns la București săptămâna trecută, următoarele 49 în noiembrie, iar până pe 2 decembrie și stațiile de încărcare, potrivit viceprimarului Stelian Bujduveanu (n.r viceprimarul Capitalei anunță 100 de stații, dar contractul se referă la 30 de stații de încărcare lentă). „Primele autobuze electrice vor circula pe străzile din Capitală până la sfârșitul anului”, a dat asigurări viceprimarul.
Pe ce trasee vor circula:
Potrivit Studiului de Oportunitate din 2018 (n.r prima licitație a fost lansată în administrația Gabriela Firea în martie 2019), cele 100 de autobuze electrice vor circula pe 14 trasee: 137, 138, 173, 311, 336, 381, 601, 300, 330, 335, 312, 313, 368 și 385.
Se montează stațiile de încărcare:
Primele stații de încărcare sunt în curs de amenajare la Uzina de Reparații Atelierele Centrale (URAC), a anunțat consilierul general, Nicorel Nicorescu. „La comanda STB, Trustul de Clădiri Metropolitane se va ocupa de realizarea unor platforme betonate (în incinta URAC) destinate încărcării viitoarelor autobuze electrice, care vor asigura transportul bucureștenilor pe diferite trasee din oraș. Pe aceste platforme se vor putea încărca 20 de autobuze electrice. In acest moment TCM demolează platformele existente, realizează traseele electrice pentru stațiile de încarcare precum și alte lucrari de umplere și turnarea a betonului. Stațiile de încărcare pentru autobuzele electrice (de joasă tensiune) din incinta URAC se vor realiza până în luna Decembrie deci pe perioada testelor obligatorii și a recepției pentru noile autobuze electrice ce ajung în aceste zile. STB are în plan și realizarea de stații rapide în viitor”, afirmă Nicorel Nicorescu.
Două treimi din cele 1.530 de autobuze STB au durata normală de funcţionare depăşită şi poluează masiv
Din cele 1.530 de autobuze din parcul STB, două treimi au durata normală de funcţionare depăşită şi normele de poluare E3 şi E4 (500 autobuze Euro 3 au 15 ani vechime respectiv 500 de autobuze E4 cu 12 ani). Alte 400 de unităţi achiziţionate în 2018 sunt Euro 6 (diesel) iar cele mai „moderne” sunt autobuzele hibrid, 130 de unităţi, tot E6.
La începutul anului viitor vor intra în circulație și cele 100 de troleibuze cumpărate de la Solaris (Polonia).