VIDEO S-a deschis circulația pe primii kilometri de Drum Expres din România, Centura Balș (19 km)/ UMB finalizează în iunie și Centura Slatina, anunță Grindeanu

Centura Balș 100

Primii 19 kilometri de Drum Expres din România au fost deschiși joi, la ora 18.00. Tronsonul dintre Robănești (Dolj) și Piatra Olt (jud. Olt), adică prima jumătate a lotului II Balș – Slatina, are o lungime de 18,5 kilometri, 3 noduri rutiere, 14 poduri/pasaje, un spațiu pentru servicii și o bază de întreținere și de deszăpezire.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anunțat că din iunie se va circula și pe Centura Slatina: „S-a deschis circulația pe Lotul 1, Tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești! Este primul sector de Drum Expres din România

Lucrările au fost finalizate cu o lună mai devreme față de termenul contractual.
– Cu o lungime de 18,5 km (Robănești – Piatra-Olt), acest lot al DEx12 va asigura și ocolirea orașului Balș
– Evitarea tranzitării localității va scurta timpul de deplasare pe relația Craiova , va elimina aglomerația din oraș și va crește gradul de siguranță rutieră în zonă. În luna iunie va fi deschisă circulația și pe Lotul 2 (conform graficului de lucrări), între Piatra-Olt și Valea Mare (21, 35 km).
– Acest lot va asigura ocolirea municipiului Slatina, unde la ora actuală traficul rutier provoacă ambuteiaje și disconfort”, a transmis Grindeanu.

Cele două contracte pentru loturile Balș – Slatina au fost semnat cu constructorul român UMB în 2019, iar lucrările au început la sfârșitul anului 2019. Prima jumătate (Centura Balș) a costat 661 milioane lei, în timp ce pentru Centura Slatina, care include viaductul de 1,6 km, costul a fost de 792 milioane lei.

Video: Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, după finalizarea recepției pe Centura Balș (ora 17.00)

Drumul Expres Craiova – Pitești cuprinde 4 loturi: pe primul lucrează italienii de la Tirrena Scavi și sunt mari întârzieri, în timp ce loturile 2, 3 și 4 sunt atribuite celui mai puternic constructor din România, asocierea de firme UMB (firmele omului de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu). A doua jumătate a lotului 2 Balș – Slatina, care include Centura Slatina (21 km), ar urma să fie deschisă la începutul verii.

Cătălin Drulă aștepta deschiderea ambelor tronsoane

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă scrie într-o postare pe contul său de Facebook că, dincolo de mobilizarea constructorului UMB, Ministerul Transporturilor ar fi trebuit să reușească și deschiderea Centurii Slatina : ,,Astăzi se deschid primii (18) kilometri de Drum Expres în România

Este un proiect la care țin mult, la care am muncit anul trecut împreună cu echipa mea de la Ministerul Transporturilor și mă bucur să-l văd finalizat măcar parțial.

Speram să fi văzut întregul Tronson 2 (adică și ocolitoarea Slatinei, încă 22km de drum expres care sunt aproape gata) inaugurat astăzi.
Sectorul care se deschide azi va avea deocamdată limita de viteză de 100km/h. Sperăm să fie cât mai curând ridicată la 120 km/h, așa cum prevede legea inițiată de mine și colegii din USR și votată de Parlament. Legea așteaptă promulgarea de către președinte.
Deschiderea primului lot din DEx12 este o veste bună. Din păcate, e doar o picătură într-un ocean de vești proaste despre proiectele de autostrăzi și drumuri expres din România. Voi reveni curând cu detalii despre toate.” a scris Drulă.

Fără bandă de urgență și cu viteză maximă limitată la doar 100 km/h

Cea mai importantă diferență între o autostradă și un Drum Expres este lipsa benzii de urgență. Drumul Expres are un spațiu tip acostament cu o lățime de aproximativ 2 metri, spre deosebire de 3,75 – 3,5 metri banda de urgență. De asemenea, banda de circulație este puțin mai îngustă la Drumul Expres (-25 cm), iar viteza deocamdată, este specifică unui Drum Național European, 100 km/h.

UMB a montat deja indicatoarele rutiere cu limita maximă de viteză 100 km/h., dar este posibil ca în câteva zile să se aplice noua lege votată în Parlament și trimisă la Președinte pentru promulgare prin care limita de viteză pe Drumurile Expres să crească la 120 km/h.

Retrospectiva șantierului UMB, aici.

 

Sursa Foto : Cătălin Drulă Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *